Солт Лейк поиска Зимната олимпиада през 2030 г.

Солт Лейк поиска Зимната олимпиада през 2030 г.

Солт Лейк поиска Зимната олимпиада през 2030 г.

Солт Лейк Сити е първият град в Съединените щати, който обяви официално желанието си да бъде домакин на Зимните олимпийски игри през 2030 г. Специално създадената за целта комисия заключи, че Юта може да приеме за втори път състезанията без парични загуби, защото спортните арени от 2002 г. все още функционират на добро ниво.

Докладът от 140 страници, съставен от екипа за проучване, постави предполагаем бюджет от 1,35 милиарда щатски долара за Солт Лейк Сити 2030. Именно този доклад ще бъде изпратен на Американския олимпийски комитет и на Международния олимпийски комитет, заяви вицепрезидентът на комисията Фрейзър Бълок, цитиран от БТА. Той има и насрочени срещи с представители на МОК в Пьончан, където в петък стартират зимните олимпийски игри.

Кандидатурата на Юта ще бъде фокусирана върху твърдението, че Солт Лейк Сити е надежден и опитен олимпийски град, който ще приеме състезанията след 12 години с далеч по-малък бюджет в сравнение с други места. Властите вярват, че това отговаря напълно на намеренията на МОК от 2020-а година да бъдат фаворизирани "евтините" кандидатури.

Потенциални съперници на Солт Лейк на местно ниво към днешна дата са градовете Денвър и Рино от щата Невада, които подготвят съвместна кандидатура. В международен план се обмислят домакинства за Сион от Швейцария, Калгари от Канада, Стокхолм от Швеция и Сапоро от Япония.

Солт Лейк Сити предпочита домакинство през 2030-а година, но организаторите на кандидатурата са отворени и към вариант за 2026-а. Те смятат, че имат "много добри" шансове да спечелят, защото имат богата история в алпийските дисциплини, а олимпиадата през 2002-а беше успешна.

Финансовият косултант Марк Ганис от Чикаго твърди, че една от двете олимпиади, за които се подготвя Солт Лейк, ще бъде приета от европейски град. На Стария континент обаче има проблеми с бюджетите, след като Сочи погълна 51 милиарда щатски долара. Гласоподавателите в Австрия вече отхвърлиха домакинство на Инсбрук.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ