Сондата "Касини" прелетя рекордно близо до Сатурн

Сондата Касини прелетя рекордно близо до Сатурн

Сондата "Касини" прелетя рекордно близо до Сатурн

Космическата сонда „Касини“ извърши първото от петте прелитания на максимално близко разстояние до Сатурн, чиято цел е да събере уникални данни за химическия състав на планетата, съобщи Би Би Си.

На 15 септември сондата трябва да влезе в атмосферата и да изгори. В момента апаратът лети по траектория между пръстените на Сатурн и горните слоеве на неговата атмосфера.

Тази сутрин „Касини“ се приближи рекордно до планетата – на само 1600 км и взе газове от горния слой на атмосферата.

Сатурн се състои от 75% водород, а останалите части са хелий и микрокомпоненти на други елементи, каза Николас Алтобели от Европейската космическа агенция.

По-тежкият хелий трябва да пада надолу. Сатурн излъчва повече енергия, отколкото поглъща от Слънцето, и това значи, че постепенно гравитационната енергия се губи. Когато получим точни данни за количеството водород и хелий в горните слоеве на атмосферата, може да получим и представа как тези елементи се разпределят във вътрешността, пояснява Алтобели.

„Касини“ ще изпрати данните утре, когато е следващата му връзка със Земята.

С помощта на сондата учените се надяват да получат отговорите на още важни въпроси като този колко дълъг е денят на гиганта. Според хипотезите той е равен на 10, 5 часа, но по-точни данни нямат.

„Касини“, проект на американската, европейската и италианската космическа агенции, завършва 20-годишното си пътешествие в Космоса, тъй като горивото му приключва и скоро ще стане неуправляем.

За да не се блъсне в спътниците на Сатурн, на които теоретично може да има микробна форма на живот, той ще се разруши в плътните слоеве на сатурновата атмосфера.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ