Спортният съд отказа на 47 руски атлети да участват в Олимпиадата

Спортният съд отказа на 47 руски атлети да участват в Олимпиадата

Спортният съд отказа на 47 руски атлети да участват в Олимпиадата

Арбитражният спортен съд отхвърли иска на 47 руски спортисти да бъдат допуснати на Олимпиадата в Южна Корея само няколко часа преди началото на игрите, съобщиха информационните агенции.

Съдът отклони обжалването на 32-ма атлети срещу решението на Международния олимпийски комитет да им забрани участие на игрите, и молбата на още 15, които не получиха покана за Пьончан.

Сред атлетите, чиито жалби бяха отхвърлени, са шесткратният олимпийски шампион по шорттрек Виктор Ан и един от най-добрите биатлонисти в света - Антон Шипулин.

Според съда процедурата към руснаците не трябва да се разглежда като санкция.

Решението подкрепя борбата с допинга и внася яснота за всички атлети, реагира МОК. Шефът на Световната антидопингова агенция Крейг Риди определи решението на съда в Лозана като „приятна новина“. Руският вицепремиер Виталий Мутко го нарече предсказуемо, но огорчаващо.

Атлетите се обърнаха към съда, тъй като не получиха от МОК покана за Олимпиадата в Пьончан. Нито един от тях не е бил отстранен за допинг, нито е санкциониран по какъвто и да е начин, имали са достъп до всички големи международни състезания през този сезон, отбелязва руската секция на Би Би Си.

Руските спортисти обжалваха непрозрачния характер на критериите, дискриминация по признак „гражданство“,  противоправно решение, щети върху репутацията, достойнството и професионалната им кариера.

Покана за Южна Корея получиха 169 руски спортисти, които ще участват с неутрален статут като „олимпийски спортисти от Русия“, без правото да използват националната символика. Ако някой от тях победи в състезание, няма да бъде изпълняван руският, а олимпийският химн.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ