УЕФА близо до финализирането на пакет за финансова подкрепа от 6 млрд. евро

УЕФА близо до финализирането на пакет за финансова подкрепа от 6 млрд. евро

УЕФА близо до финализирането на пакет за финансова подкрепа от 6 млрд. евро

Съюзът на европейските футболни асоциации (УЕФА) финализира последните щрихи по спасителен пакет на стойност 6 млрд. евро, с който да помогне на европейския футбол да се възстанови от пандемията от коронавирус, пише Блумбър, позовавайки се на запознати източници.

Финансирането е част от тристранна стратегия европейския футболен орган, която ще бъде представена през идните седмици, за подкрепа на футболните клубове, след повече от година на затворени стадиони и по-ниски телевизионни права.

Планът на УЕФА включва механизъм за финансиране от 2 до 6 милиарда евро, фонд за предпазване от бъдещи кризи и нови правила за финансовия феърплей, разказват източниците на Блумбърг.

Планът предвижда клубовете да имат достъп до заеми с по-ниски лихви и възможност за преструктуриране на вече съществуващ дъл за по -дълги периоди - от пет до седем години.

УЕФА води преговори с базираната в Лондон инвестиционна фирма Centricus Asset Management относно финансирането на плановете, съобщи Блумбърг през април.

Мерките идва в тежък момент за най-популярния спорт в света, след като пандемията наруши програмата на някой от най-големите европейски първенства, включително и на най-престижната клубна надпревара – Шампионската лига.  През сезона 2019/2020 г. европейският футболен пазар се сви за първи път след финансовата криза, сочат данните от доклад на Deloitte от месец юли, като приходите са спаднали с 13% до 25,2 млрд. евро.

Спадът на приходите оказа влияние върху дори най-големите клубове в света, като този месец испанският гранд Барселона бе принуден да се раздели със суперзведата си Лионел Меси поради липса на средства. Тази седмица той подписа договор с френския ПСЖ.

Според един от източниците на Блумбърг УЕФА ще опита да ограничи несправедливото предимство на клубовете със супер богати собственици, като например английските Челси и Манчестър сити, въвеждайки таван върху заплатите на играчите.

По -рано тази година 12 от най-големите клубове в Европа опитаха да сформиран собствен турнир – Суперлига, който да им донесе по-сигурни доходи. Планът, който бе подкрепен с финансиране от JPMorgan Chase & Co., обаче се срина в рамките на няколко дни след негативна реакция от фенове и политици.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ