Васил Божков пред "Свободна Европа": Работещ бизнес ще бъде отнет принудително

Васил Божков пред Свободна Европа: Работещ бизнес ще бъде отнет принудително

Васил Божков пред "Свободна Европа": Работещ бизнес ще бъде отнет принудително

Васил Божков поел „Левски” по собствено желание, за да не фалира клубът, както станало с ЦСКА. Това става ясно от интервю за радио „Свободна Европа”, в което Божков говори за срещата си с фенове на отбора.

„Исках да ги предупредя какво се случва с основния спонсор, от който клубът зависи. Аз им го дължа. Ако мине този законопроект, аз няма да мога да продължа с „Левски”. Това беше целта на срещата и всичко, което им казах”, каза Божков. 

„Противоконституционното спиране на лотарията ще се отрази тежко на много други бизнеси, част от процеса. Също така и на 40 000 човека, които са пряко част от бизнеса. Нашата мрежа е много по-голяма. Всички, които продават билетчета и вземат процент и живеят от това семействата им, ще бъдат засегнати”, изчисли Васил Божков.  "Този работещ бизнес ще бъде на практика отнет “принудително”, както е правният термин, който обяснява такова действие от страна на държавата. Просто и ясно е. Проблемът е, че ако това е истинската цел - да бъде монополизиран от държавния тотализатор, то резултатът няма да е в посока повече приходи за държавата. Ще бъдат загубени огромни потенциални приходи, които могат да отиват за всякакви добри цели. На първо място – данъци за държавата, на второ – много работни места и още куп косвени вреди. И не на последно място - това противоречи на Конституцията", казва още той.

Той коментира и предложението да се изплащат парите на вече спечелилите от лотарията до 2021 г. или до 2025 г. със споразумение, с думите: „Не знам колко точно са парите, надали са толкова големи, че да не можем да ги платим, но все пак държавата прекратява дейността. Тя трябва да си плаща. Трябва да платят и договорите на доставчиците, които са много, защото са 10-годишни. На разпространителите – също. Лошото е, че нашите политици не носят те риска. Валери ли ще извади пари да ги плати? Десетки милиони са това, ако не стотици. Който подкрепя Валери Симеонов, ще извади ли пари да ги плати? Целият народ ще ги плати, с данъците си. Вие, аз”, каза още собственикът на "Левски" Васил Божков. 

Той сподели и защо се е върнал във футбола.

„Просто мина време и пак ми се занимаваше. Отборът (бел. ред. „Левски”) щеше да изчезне, както изчезна ЦСКА, а на определен етап от развитието си човек може да си позволи да прави добри неща. Аз помолих да ми го дадат клуба, за да го спася. Не бях помолен да го взема, а поисках. Не знам кой и как като е влизал в „Левски” му е потръгвал бизнесът, но в един момент клубът бе затънал в дългове и нямаше една стотинка, той беше фалирал де факто”, добави той. И успокои феновете, че в момента „Левски” е добре - няма задължения и има средства да се развива. 

Припомняме, че в неделя Васил Божков хвърли „бомба“ на среща с феновете на „Левски”, казвайки че ще спре финансирането на „Левски“, ако внесеният законопроект от Валери Симеонов и още шестима депутати бъде одобрен от парламента. Информацията от срещата „изтече” по неформални канали чрез любителско видео, пуснато от някои спортни сайтове. В изказването си, босът на „сините“ пояснил, че държавата му взима бизнеса и иска да го фалира, а случи ли се това, няма как да дава пари за „Левски”. Той призовал феновете да се организират, за да не стане законопроектът факт и да поискат среща с премиера Бойко Борисов, защото на него не му вдигал телефона.

Въпросният законопроект предвижда всички лотарийни игри, с изключение на бинго, кено и томбола, да могат да се организират само от Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“. Това означава, че лицензите на „Национална лотария“ и „Лотария България“ ще бъдат отнети, като такъв за лотарийни билети ще има единствено Българският спортен тотализатор. В момента в България лиценз за лотария имат три фирми - Българският спортен тотализатор, който е държавен, както и две фирми на Васил Божков. А „Националната лотария“ е генерален спонсор на „Левски“ от една година.

От „Националният клуб на привържениците на Левски“ заявиха, че ще поискат среща с премиера Бойко Борисов. Феновете на отбора бяха категорични, че не желаят любовта им към „Левски“ да бъде използвана в политически или икономически сделки и противопоставяния.

Днес на стадион „Герена” трябва да се проведе нова среща между „Левски“ и феновете на отбора. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ