Звездна надпревара за Световната купа в Банско

Българската звезда в алпийските ски Алберт Попов ще направи пореден опит да влезе в топ 30 по време на стартовете за Световната купа в Банско от 22 до 24 февруари. Зимният курорт е домакин на три старта - алпийска комбинация, супергигантски слалом и гигантски слалом. Този сезон Попов направи това три пъти и записа феноменалното шесто място на слалома в Шладминг през януари. Той заяви, че е безкрайно мотивиран да спечели нови точки за Световната купа. 

В трите старта в Банско ще участват 120 алпийци от 27 нации. Сред тях са настоящите световни шампиони в алпийската комбинация - Алекси Пентюро (Франция), супергигантски слалом - Доминик Парик (Италия), и гигантски слалом - Хенрик Кристофершен (Норвегия). В Банско са и лидерът за купата в алпийската комбинация  Марко Шварц (Австрия) и седемкратният носител на СК и водач в генералното класиране Марсел Хиршер (Австрия), както и звездата в американския тим Тед Лигети, който е двукратен олимпийски и петкратен световен шампион. "Очаквам с нетърпение състезанията", коментира Тед Лигети. 

Според Ханес Тринкъл, рейс директор във ФИС за скоростните дисциплини при мъжете, "пистата в Банско е подготвена много добре“. В подготовката на трасетата участват близо 100 души от Българската федерация по ски, концесионерът "Юлен" и 101-ви алпийски полк на Българска армия. Общо в организацията на тридневните стартове са ангажирани над 1000 души. Близо 25 телевизии от всички краища на света ще излъчват директно стартовете в Банско, а 27 тв канала ще предават с картина на запис. 

В Банско ще бъдат определен крайният победител за Световната купа в алпийската комбинация и носителят на малкия Кристален глобус в дисциплината, което вкарва допълнително заряд сред състезатели и зрители.  

Банско е един от петте ски-центъра в света, които този сезон организират три и повече старта за Световната купа заедно с Бивър Крийк (САЩ), Венген (Швейцария), Кицбюел (Австрия) и Солдеу (Андора). Общо 22 зимни центъра в 16 държави са домакини на стартове от 41-вото издание на Световната купа тази зима. 

Този сезон в Банско отбелязват 10-годишнината, откакто за първи път курортът бе домакин на състезания за Световната купа по ски - алпийски дисциплини. Дебютът на курорта в календара на Световната купа е през 2009 г. с три старта при жените. През 2012 г. се провеждат за прърви път стартове при мъжете, а година по-късно - още два кръга при мъжете и при жените. За последно българският курорт е домакин на стартове от Световната купа по ски през март 2015 г. с два старта при жените. Стартове от Световната купа ще се проведат в Банско и през следващите две години. През януари 2020 г. ще има две състезания при жените, а през февруари 2021 г. - две при мъжете.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ