Какво идва на мода в здравословното хранене тази година

Какво идва на мода в здравословното хранене тази година

Какво идва на мода в здравословното хранене тази година

Новата година по правило започва с неизбежното обещание незабавно да се започне диета и този път, твърдо, сериозно, категорично, без отлагания да бъдат постигнати потресаващи резултати. Но по кой път към стройната фигура и здравословното хранене да поемем сред множеството различни варианти? Може би най-актуалните тенденции в здравословния начин на живот ще ви помогнат да спазите новогодишното обещание!

Щипка Дзен будизъм
По законите на Дзен будизма, пътят към стройното и здраво тяло не е диета, а по-скоро откриване на баланс между хранителните Ин и Ян. Дзен будистските принципи на здравословен начин на живот съветват да се яде само сурова и прясна храна, да се намали до минимум консумацията на червено месо, да се забави темпото на живот и да се медитира по-често.  Накратко, 75% от храната, която се поема всеки ден не трябва да е преминала термична обработка. Или, казано по-простичко – 75% от храната ви трябва да са сурови плодове и зеленчуци, студени супи и салати.

Диета 5:2
Много съвременни диетолози съветват да се храните пет дни от седмицата както обикновено, а в останалите два дневният прием на калории да бъде намален до 500-600 ккал. Тоест, два дни в седмицата да са разтоварващи. Това си е почти гладуване, но без вреда за организма и не само помага срещу качването на килограми, а и регулира кръвното налагяне и вкарва в норма нивата на лошия холестерол.


Уродливи продукти
Нова мода сред почитателите на здравословния начин на живот и хората, обезпокоени за екологичното бъдеще на планетата избират за трапезата си уродливи продукти в буквалния смисъл – червиви ябълки, криви картофи, раздвоени моркови и т. н. Като допълнение на стремежа да бъде избавена планетата от „излишното” селскостопанско бреме е и трендът да се използват максимално пълноценно даровете на земята – от корена до стъблото.

Още повече водорасли
Японската кухня не само не излиза от мода, но и дори набира все по-голяма популярност: все повече и повече са тези, които избират различни видове водорасли като алтернатива на добрите стари магданоз, копър, целина. Все по-често водораслите като подправка се добавят не само в суши, но и в салати, сосове, супи и пр.

Царството на куркумата продължава
За нутриционистите 2016-та бе буквално Годината на Куркумата. Диетолозите съветваха тази полезна подправка да се добява където и както сварите. Куркумата се цени главно заради нейните мощни противовъзпалителни свойства, което, според специалистите води и до забавяне на стареенето и предотвратяването на автоимунни заболявания. 2017 няма да бъде изключение – куркумата е на върха на славата.

 Още повече зърна!
Киноа – това беше само началото!

Коко(со)мания
За последните няколко години успяхме да опитаме и да свикнем с кокосово масло, кокосова вода, кокосово мляко. Новият фаворит тази година ще е кокосово брашно – безглутенова алтернатива на традиционното пшенично брашно, която се преработва по-лесно, по-богата е на притеини и полезни влакнини. А ако ви е омръзнала кафявата тръстикова захар, можете вече да подслаждате кафето си с кокосова.

По материали от чуждия пу

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ