нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Пет страхотни марки часовници, които не са швейцарски

Снимка: Shutterstock

Швейцарските часовници винаги са били гаранция за качество, известни във времето със своята съвършена точност. Малко държави в света успяха да свържат името си с името на луксозен продукт по толкова мощен начин. Почти всички марки, които човек може да изброи наизуст (Rolex, Patek Philippe, Audemars Piguet, Tag Heuer, Longines, Omega, Oris ...), са родени в страната на Хайди и Вилхелм Тел. Базел и Женева са домакини на най-добрите панаирни часовници на планетата (или поне те бяха свикнали) и престижът на техния лейбъл е оцелял във времето.

И въпреки това, любопитно е, че те не са първите износители в света, а третият (поне по брой часовници). Пред тях са два азиатски гиганта - Китай и Хонконг. Тези данни, чисто количествени, се променят, когато статистиката претегля средната цена на часовниците, като по този начин се създава много по-„логичен“ подиум: Швейцария на първо място, следвана от САЩ и Германия. Има ли добри часовници, произведени извън Швейцария? Разбира се, да. Ето пет марки, родени извън швейцарските долини, които заслужават да бъдат познати на хората, пише eleconomista.es

A. Lange & Söhne (Германия)

Въпреки че много хора смятат, че е в Швейцария, германският град Glashütte (в региона Саксония, съвсем близо до границата с Чехия) е място, известно с голямата си традиция по отношение на часовникарството, тъй като там се появяват няколко известни марки. Без съмнение, една от най-интересните е A. Lange & Söhne, посветена на гамата от висок клас и считана за една от най-елегантните в сектора. В допълнение към това те са създатели на различни иновативни усложнения като например Zeitwerk Decimal Strike. 

Неин основател е Фердинанд А. Ланге (роден в Дрезден през 1815 г.), който стартира фирмата в град Glashütte около 1845 г. След Втората световна война компанията е отчуждена и нейното наследство изпада в забвение. През 90-те години един от потомците на семейство Ланге успешно възобновява семейната история. В момента произвеждат хиляди ръчни часовници всяка година и са разработили до 59 вътрешни калибри.

Grand Seiko (Япония)

Като цяло има тенденция да се мисли за азиатското часовникарство като за евтини и популярни копия за невзискателната публика. Часовниците от тази японска марка обаче могат да се считат за всичко друго, освен за посредствени. Началото на марката датира от 60-те години на 20 век и оттогава набира сила и престиж сред феновете по целия свят, които подчертават творенията си заради своята прецизност, красота и издръжливост.

Особено поразително е майсторството, което Grand Seiko демонстрира в различните си движения. Те се насочват не само към механични или кварцови калибри, но и към хибридното движение на Seiko Spring Drive, съчетавайки най-доброто и от двете.

Други характеристики, които са най-ценени сред ценителите, е отличната връзка между цена и качество, въпреки че те притежават и много по-скъпи модели в каталога си, украсени с благородни метали.

Officine Panerai (Италия)

Джовани Панерай за първи път отваря часовникарската си работилница през 1860 г. в Понте ал Грази във Флоренция, един от най-туристическите и красиви градове в света. Скоро след това успява да стане официален доставчик на инструменти за италианския флот, благодарение на прецизността на неговите творения.

Славата му идва благодарение на два емблематични модела: Radiomir и Luminor, използвани по време на Втората световна война от водолазите на италианската армия (луминесцентният й циферблат е много полезен под вода), които и до днес остават двата му най-популярни модела.

След като се присъединява към швейцарската група Richemont, фирмата премества производството си в град Neuchâtel, Швейцария, в началото на този век, но без да губи своите италиански корени.

Bremont (Великобритания)

Най-младата от всички тези марки. Тя е основана от английските братя Ник и Джайлс Английски (двама любители на класическата авиация и съвременна техника), през 2002 г. За този кратък период от време обаче те успяха да се позиционират като една от най-ценните английски часовникови фирми както вътре, така и извън пределите на Обединеното кралство. Основната му тема е свързана с авиацията, като подчертава и нейните военни модели или тези за гмуркане.

Hamilton (САЩ)

Роден през 1892 г. в Ланкастър, Пенсилвания, като компания, специализирана в производството на висококачествени и прецизни джобни часовници. В онези дни синхронизирането на железопътните разписания, от съществено значение за логистиката в страна, огромна като Северна Америка, е било приоритетен въпрос на икономическо и политическо ниво. Хамилтън помогнал за решаването на проблема и по този начин става изключително популярна марка.

По време на Първата световна война компанията доставя хиляди бройки на северноамериканската армия, основно ръчни часовници. В допълнение към революцията на часовниковата индустрия с първия в света електрически часовник с батерия, неговият модел Ventura (оформен като щит, дело на индустриалния дизайнер Ричард Арбиб) се превръща в икона на времето. 

Като последно любопитство също си струва да си спомним, че американският режисьор Стенли Кубрик се обърнал към Хамилтън през 1966 г., за да създаде футуристична ексклузивна колекция от приспособления и часовници за филма му 2001: A Space Odyssey. 

още по темата
още от Стил