Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

8 факта за Естония

Shutterstock

Естония е малка държава, която е разположена на Балтийско море. Нейното население е скромно – едва 1,3 млн. души. Освен това граничи с Латвия, Русия, Финландия и Швеция. Член е на Европейския съюз и НАТО от 2004 г.

Въпреки малката си големина и скромното население, страната се слави като една от най-иновативните в целия свят. И тези 8 факта го доказват.

1. Програмирането 

Преди 6 години Естония стартира пилотен проект, чиято цел е да научи децата да програмират. Първоначално в него се включват 20 училища с ученици от всички възрасти. Днес математиката и програмирането заемат все по-голямо място в учебната програма. 

2. Електронни лични карти 

Естония въведе електронни лични карти още през 2002 г. На външен вид са като обикновените, но предлагат легитимизация в реалното и виртуалното пространство. Информацията за всеки жител се съхранява на чип, а всеки електронен документ върви ръка за ръка и с електронен подпис. Всеки естонец може да качва различни документи на своята карта, която служи и като паспорт при пътуване в ЕС. 

3. Електронни избори 

Изборите в Естония се провеждат онлайн от 2005 г. насам. Ако искате да гласувате, е нужно да разполагате единствено с компютър и е-лична карта. През 2007 г. парламентарните избори бяха проведени с възможността за електронно гласуване, с което страната стана и първата в света, постигнала това. По време на изборите за Европейския парламент общо 31% от естонците гласуваха през системата за електронно гласуване. 

4. Безплатен транспорт 

През 2013 г. Талин се превърна в първият град в света с безплатен обществен транспорт за всички. Решението бе взето с оглед намаляването на използваемостта на колите, за сметка на автобуси и тролейбусите. Година след официалното обявяване на безплатния транспорт, управляващите обявиха, че се отчита значителен спад на трафика по улиците на естонската столица. 

5. Стартъп лидер 

Естония се нарежда на трето място в Европа по брой на стартъп компаниите на 100 000 души население. По последни данни на лице са общо 31 стартъп компании, което е 6 пъти повече от средното за ЕС. Страната е подсигурила невероятни условия за бизнеса, като нова компания може да се регистрира само за 15 мин. 

6. Интернет навсякъде 

В доста държави е трудно да намериш добра интернет връзка. Не и в Естония. Безплатен интернет има както в хотелите, така и в парковете, кафетата, ресторантите, жп гарите, летищата и дори на плажа. 

7. Всеки може да стане жител на Естония

Страната предлага електронно жителство на всеки, независимо от страната, в която живее. При положение, че отговаряте на критериите, това ще ви струва само 100 евро и ще ви предостави редица ползи като лесни процедури за бизнес, от оттам и достъп до ЕС, както и ниски данъци. 

8. Технологиите пестят време 

Днес в Естония са достъпни онлайн приблизително 4000 различни услуги. Това пести време на жителите ѝ, което те могат да подарят на себе си или любимите хора.

Източник: BrightSide

още от Свят