нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Африканският съюз спира да работи със Судан заради преврата

Снимката е илюстративна. /Getty Images

Африканският съюз е спрял всички съвместни дейности със Судан, след като военните в страната свалиха с преврат преходното правителство по-рано тази седмица.

В свое комюнике панафриканската организация обяви, че спирането ще бъде в сила до „ефективното възстановяване“ на преходната власт, предаде „Ал Джазира“.

По-рано тази седмица армията начело с ген. Абдел ал-Бурхан обяви извънредно положение и арестува премиера Абдала Хамдок и други държавни служители. Стотици излязоха на протест срещу преврата. Най-малко 10 са загубили живота си по време на демонстрациите.

В свое изказване по-късно ал-Бурхан коментира, че военните са завзели властта, за да избегнат гражданска война, а Хамдок е държан в къщата на генерала „за негова собствена безопасност“, но сега вече се е върнал у дома, предаде „Би Би Си“.

Действията на ал-Бурхан предизвикаха световно недоволство. САЩ, Обединеното кралство, ЕС, ООН и Африканският съюз, в който Судан членува, поискаха незабавно освобождаване на всички политически лидери.

Щатите обявиха, че спират икономическата подкрепа за страната в размер на 700 млн. долара.

Летището в столицата Хартум е затворено и всички полети до събота са отменени.

още от Свят