нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Американците с помощи за безработица харчат повече, отколкото когато работят

Американците, които са получили помощи за безработица заради пандемията от Ковид-19, са харчили повече, отколкото когато са били на работа. Това сочи проучване на инвестиционната банка JP Morgan Chase, цитирано от Ройтерс. Данните засилват опасенията за рязко намаляване на разходите, когато бъде прекратена програмата за подпомагане с извънредните обезщетения.
Допълнителните 600 долара седмично, които се прибавят към помощите за безработица като част от пакета икономически помощи CARES, са позволили на домакинствата да харчат с 10% повече, отколкото преди пандемията, сочи проучването.
Анализирани са трансакции на 61 000 домакинства, получили помощи за безработица между март и май.
Потребителските разходи са се свили за всички домакинства с разпространението на вируса, довело до затваряне на компании, но са нараснали, когато домакинствата са започнали да получават помощи за безработица, сочи проучването.
Това е в контраст с типичната рецесия, когато домакинствата, получаващи обезщетения, обикновено съкращават разходите си със 7%, тъй като редовните помощи за безработица са само част от предишните доходи на хората, коментират анализаторите.
Смята се, че над 30 млн. американци получават помощи за безработица и доходите им ще се понижат значително, когато изтече срокът за получаване на допълнителни обезщетения в края на юли, предаде БТА.

още от Свят