нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Американските икономически санкции струват 6 млрд. долара годишно на Куба

Guiliver/Getty images

Икономическите санкции, наложени от САЩ, струват на Куба 5,57 млрд. долара за година, обяви снощи по държавната телевизия кубинският външен министър Бруно Родригес Париля, цитиран от ДПА.

Сумата е загубена между април 2019 г. и март 2020 г. и това е най-голямата годишна загуба до момента, каза Родригес, позовавайки се на най-новия доклад за икономическото въздействие на американската блокада.

Щетите за кубинската икономика са с 1,23 млрд. долара по-големи спрямо предходния едногодишен период.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се опита да преобърне политиката за отваряне на отношенията с комунистическа Куба, прилагана при бившия президент Барак Обама.

Администрацията на Тръмп наложи поредица от санкции, за да окаже натиск върху острова да спре да подкрепя венецуелския президент Николас Мадуро, когото правителството на САЩ иска да отстрани от длъжност, припомня ДПА.

САЩ наложиха ограничения на гражданите си, пътуващи до Куба, и определиха горна граница от 1000 долара на тримесечие, която лица в САЩ имат право да изпращат на членове на семейството си в Куба.

Много кубинци в изгнание живеят в американския щат Флорида, което вероятно ще се отрази на президентските избори през ноември.

още от Свят