нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Американският посланик в Русия се връща в САЩ за консултации

Getty Images

Американският посланик в Москва, Джон Съливан, се завръща обратно у дома тази седмица, за да обсъди връзката САЩ-Русия с членове на администрацията на президента Джо Байдън.

„Вярвам, че е важно за мен да говоря директно с новите ми колеги в администрацията на Байдън във Вашингтон за текущото състояние на двустранните отношения между САЩ и Русия“, каза Съливан в изявление, публикувано от посолството, и добави, че друга причина за пътуването му е фактът, че не е виждал семейството си от повече от година.

Заминаването на Съливан се случва около месец след отпътуването на руския посланик Анатоли Антонов от Вашингтон за Москва, след като Джо Байдън описа Владимир Путин като „убиец“. Все още не е ясно кога отново ще замине за САЩ.

По-рано администрацията на Байдън обяви, че ще наложи санкции на Русия за намесата в президентските избори в САЩ през 2020 година, както и заради участието в кибератаката срещу федерални агенции. Русия отрича да има пръст в подобни действия. След това САЩ наредиха експулсиране на 10 руски дипломати, а в отговор Кремъл заклейми решението като „абсолютно неприятелско и непровокирано“ и също изгони 10 американски дипломати.

още от Свят