нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Австралия няма да подкрепи споразуменията за постепенно премахване на въглищата

Снимка: Shutterstock

Австралия няма да се присъедини към споразуменията за постепенно премахване на въглищата по време на срещата на върха на Г-20 в Рим и Конференцията на ООН за изменението на климата COP26 в Глазгоу. Това съобщи вестник The Australian в събота, позовавайки се на австралийския премиер Скот Морисън, който пристигна в Рим, за да присъства на срещата на лидерите на страните от Г-20.

По данни на изданието, цитирано от ТАСС, по време на двете срещи на върха Морисън „възнамерява да постави интересите на Австралия на първо място и няма да участва в споразуменията за прекратяване на добива на въглища и производството на електроенергия от изкопаеми горива“.

"Окончателното комюнике ще бъде изготвено през следващите няколко дни, но политиката на Австралия по тези въпроси ще бъде кристално ясна: австралийското правителство и в Рим, и в Глазгоу ще постави Австралия на първо място. Всички страни подхождат [за намаляване на емисиите] по различни начини, техните икономики са различни и те са изправени пред различни предизвикателства. Ситуацията в Австралия също е много различна от тази в Европа и други страни", цитира вестникът думите на Морисън.

Премиерът също отбеляза, че Австралия сега предприема решителни стъпки за борба с изменението на климата и намаляване на въглеродните емисии.

"Ще имаме добра възможност да се споразумеем и обсъдим плановете си и може би да се поучим един от друг. В крайна сметка никоя страна в света не може сама да реши проблема с изменението на климата в глобален мащаб", каза той, отбелязвайки че международната общност трябва да направи публично достъпни технологични решения за намаляване на емисиите, "за да работи в Китай, Индия и Виетнам, както прави в Австралия, Европа и Съединените щати", каза австралийският лидер.

Срещата на лидерите на страните от Г-20 ще се проведе на 30 и 31 октомври в Рим.

Австралия е един от най-големите износители на въглища, доставяйки около 30% от световния обем (около 400 милиона тона) на пазара. По данни на Австралийското статистическо бюро през фискалната 2020 г. страната генерира приблизително 54,62 милиарда долара (41,1 милиарда долара) от продажби на въглища, което представлява около 15% от общия износ на страната. Въглищата също осигуряват около 80% от електроенергията на националния пазар (газът и възобновяемите източници са съответно 10% и 16%).

още от Свят