нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Байдън и Си разговаряха по телефона за пръв път от февруари

Снимка: Getty images

Президентът на САЩ Джо Байдън разговаря по телефона с китайския лидер Си Цзинпин, съобщи Белият дом, цитиран от световните агенции, цитирани от БТА.

Така беше сложен край на седеммесечен период без пряка комуникация между ръководителите на двете най-големи световни икономики.

В изявление на Белия дом се казва, че разговорът е бил по инициатива на Байдън. Двамата лидери са имали обстойна стратегическа дискусия, в която са били включени "сфери, в които нашите интереси съвпадат и сфери, в които нашите интереси, ценности и перспективи се разминават".

В рамките на 90 минути Байдън и Си са обсъдили отговорността на двете държави да гарантират, че конкуренцията между тях няма да се превърне в конфликт.

Отношенията между Вашингтон и Пекин са в най-ниската си точка от десетилетия и това е едва вторият разговор между Байдън и Си откакто американският президент встъпи в длъжност през януари.

Отделни срещи след първия телефонен разговор между двамата през февруари отбелязаха скромен напредък по множество теми от климатичните промени до човешките права и прозрачността за произхода на COVID-19, отбелязва Ройтерс.

още по темата
още от Свят