нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Байдън кани Путин и Си на среща на световна среща на върха за климата

Снимка: Getty images

Американският президент Джо Байдън съобщи, че е включил държавния глава на Русия Владимир Путин и китайския лидер Си Дзинпин в списъка с поканените на световна среща на върха за климата, организирана от неговата администрация през април, предаде Си Ен Би Си.

Байдън заяви пред медиите, че не е говорил с двамата лидери по въпроса, но „те знаят, че са поканени“ на форума.

Малко по-късно Белия дом публикува списък с 40 световни лидери, които са поканени да участват на форума, които ще бъде проведен онлайн на 22 и 23 април.

Американският президент заяви, че след като в четвъртък разговаря с лидерите на ЕС, в петък е провел телефонен разговор с британския премиер Борис  Джонсън. Байдън е предложил на британския премиер демократичните държави да обединят усилия в създаването на план за инвестиции в инфраструктурата на бедни страни по света, който да конкурира китайската инициатива „Един пояс, един път“

Администрацията на Байдън планира да представи нова цел за ограничаване на въглеродни емисии на САЩ по време на климатичния форум.

Съединените щати са вторият най-голям източник на парникови газове в света след Китай, като на глава от населението американците имат значително по-голям принос за глобалното затопляне.

До момента няма потвърждение от Русия или Китай, че лидерите на двете страни ще приемат поканата. По-рано Белия дом заяви, че иска да си сътрудничи с Москва и Пекин в борбата с климатичните промени въпреки нарастващото напрежение между страните в други области.

Администрацията на бившия президент Барак Обама обеща до 2025 г. да намали емисиите на парникови газове с 28% под нивата от 2005 г., но последвалият го президент Доналд Тръмп прекрати федералните усилия за постигането на тази цел. Очаква се администрацията на Байдън да представи по-амбициозен план за намаляване емисиите до 2030 г.

 

още по темата
още от Свят