нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Безос предлага 2 млрд. долара на НАСА в замяна на договор за мисия до Луната

Снимка: Getty images

Броени дни след полета си до ръба на космоса, основателят на Amazon Джеф Безос е предложил да поеме разходи на НАСА в размер на 2 млрд. долара, ако американската космическа агенция даде на неговата компания Blue Origin договор за създаването на космически кораб, който да откара астронавти обратно на Луната, предаде Ройтерс.

През април НАСА възложи на конкурентната компания SpaceX на Илон Мъск договор на стойност 2,9 млрд. долара за изграждането на космически кораб, който да върне астронавтите на Луната най-рано през 2024 г., отхвърляйки предложенията на Blue Origin и военният подизпълнител Dynetics.  Кандидатурата на SpaceX е самостоятелна, докато Blue Origin си партнира с Lockheed Martin, Northrop Grumman и Draper.

От НАСА посочиха, че решението се основава на опита и доказания успех на SpaceX в орбиталните мисии, както и на база други фактори.

В съобщение до ръководителят на НАСА Бил Нелсън, Безос казва, че Blue Origin че ще покрие разходите на космическата агенция за следващите две фискални години до 2 млрд. долара в замяна на договор с фиксирана цена за създаването на космически кораб за пътуване до луната.

„НАСА се отклони от първоначалната си стратегия за работа с двама източници заради бюджетни проблеми, като настоящата оферта премахва тази пречка. Без конкуренция краткосрочните и дългосрочните лунни амбиции на НАСА ще бъдат отложени, ще струват повече и няма да отговарят на националния интерес“, пише Безос.

Blue Origin е внесла протест в сметната палата на САЩ относно възлагането на договора за кораба до луната на SpaceX. Становище в тази насока ще има в началото на август. Според Blue Origin НАСА несправедливо е отдала приоритет на SpaceX, като му е позволила да коригира предлаганата цена.

още по темата
още от Свят