Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Бил Гейтс в Китай: Преди десетилетие не съм мислил, че ще знам толкова за тоалетните

Бил Гейтс в компанията на председателя на китайския гигант Alibaba Джак Ма в Шанхай вчера. Гейтс участва и във китайското международно изложение за внос China International Import Expo (CIIE). Снимка: Guliver/ Getty Images

Милиардерът филантроп Бил Гейтс грабна вниманието на публиката на международно събитие в китайската столица Пекин като застана пред нея с буркан, пълен с човешки изпражнения. Той го направи по време на реч пред публиката на изполжението "Reinvented Toilet Expo", което започна в града и е посветено на най-новите санитарни технологии. 

Фондацията "Бил и Мелинда Гейтс" е похарчила над 200 млн. долара за изследване как може да се подобрят санитарните системи в последните 7 години. 

На събитието бяха показани 20 свръхмодерни продукта, чиято цел е в бъдеще да унищожават вредните бактерии и да предотвратяват човешки болести, предава Би Би Си. 

"Трябва да кажа, че преди едно десетилетие никога не съм си представял, че ще знам толкова много за изпражненията", пошегува се Гейтс по време на конференцията. "И определено никога не съм си мислил, че Мелинда ще трябва да ми казва да спра да говоря за тоалетни и фекални утайки на масата за вечеря", продължи той. 

Бил Гейтс подпомага старта на тридневното събитие в Китай, където държавният лидер Си Дзинпин направи т.нар. тоалетна революция, като превърна подобряването на отходните системи във водещ управленски приоритет. 

Показваните на изложението тоалетни продукти имат за цел да създадат революция в санитарните технологии. Те работят в сферата на отделянето на течните и твърдите отпадъци и отстраняването на вредните странични остатъци. 

"Вече не е под въпрос дали можем да преосмислим тоалетната и други санитарни системи", каза Гейтс. "Въпрос е колко бързо тази нова категория решения ще се разпространи." 

Бил Гейтс описа показаните на изложението продукти като "най-значимия напредък в санитарната област от близо 200 години". Той посочи за буркана с изпражнения в ръцете му, че може да съдържа около 200 млн. клетки на ротавируса, 20 млрд. бактерии шигела (причинителят на дезинтерията) и 100 000 айца на паразитни червеи. 

По данни на Световната здравна организация 2,3 млрд. души по света все още нямат достъп до основни санитарни съоръжения. Това води до заболяване от тежки болести като хилерата, диарията, дезинтерията и др. Те са причина за смъртта на стотици хиляди хора всяка година. 

още по темата
още от Свят