нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Boeing заземява цялата си световна флота от самолети 737 Max

Снимка: Guliver / Getty images

Американската авиокомпания Boeing реши да заземи целия си флот от 737 Max заради нови разкрития, които следователите са открили, свързани с тежката катастрофа над Етиопия, предава ВВС. Това са 371 самолета по целия свят. 

Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) съобщи, че нови доказателства, както и сателитни данни, са причина за временната забрана за използване на самолетите.

По-рано през деня и Канада спря самолетите, след като министърът на транспорта Марк Гарно заяви, че е получил нови доказателства за фаталната катастрофа.

Разследващият екип на FAA, който е бил на мястото на катастрофата на Ethiopian Airlines, работещ съвместно с Националния съвет по безопасност на транспорта в страната, е констатирал доказателства за сходството между последните две катастрофи.

"На всички страни стана ясно, че полетът на Ethiopian Airlines е бил много кратък, подобно на полета Lion Air. Доказателствата, които открихме на земята, направиха още по-вероятно инцидентът да е много близък до този с Lion Air", твърди Дан Елуел, експерт от FAA.

"Ще издадем спешно нареждане за забрана, за да спрем всички полети със самолети 737 Макс 8 и 737 Макс 9", заяви президентът Доналд Тръмп пред репортери в Белия дом, цитиран от Reuters.

Само преди дни FAA заяви, че самолетите са сигурни и че няма основание за тяхното заземяване, макар редица страни да предпочетоха да спрат полетите с тези машини.

Новото разпореждане от Федерална авиационна администрация на САЩ доведе до остри реакции в социалните мрежи:

"Никакво доверие вече в FAA, след като първоначално заявиха, че самолетите са безопасни";

"Не трябвааше да чакат толкова време. Досега явно поставяха хората в риск"; 

""Новосъбраните сателитни данни" - Просто бъдете честни и признайте, че общественият натиск и фактът, че почти всяка друга страна, която заземи 737, са накарали FAA най-накрая да направи правилното нещо!";

"Нови данни, а? Много се радвам, че новите данни не включват трети самолет."

Това са само малка част от коментарите под съобщението на FAA в Twitter.

Въпреки това, американският производител на самолети Boeing заяви, че "продължава да има пълно доверие в безопасността на 737 Max". От компанията добавиха обаче, че след консултация с FAA и Националния съвет по безопасност на транспорта, са решили да спрат полетите "от съображения за сигурност и с цел да успокоят обществеността за безопасността на самолета".

"Ние правим всичко възможно да разберем причината за инцидентите в партньорство с разследващите органи, да приложим подобрения в безопасността и да гарантираме, че това няма да се случи отново", заяви Денис Муйленбург, президент, главен изпълнителен директор и председател на Boeing.

Според изданието обаче, много пилоти в САЩ са се оплаквали в края на миналата година за проблеми, свързани с контрола на Boeing 737 Max 8 по време на излитане. Те са съобщавали за трудности, подобни на тези, които допринесоха за фаталната катастрофа на Lion Air в Индонезия през октомври.

Същевременно черните кутии от последния фатален полет ще бъдат изследвани от етиопска делегация, ръководена от Бюрото за разследване на произшествия в Париж, Франция.

Съединените щати и Бразилия са последните държави, които прекратиха полетите с Boeing 737 Max, след като всички други страни по света го направиха. Според анализатори най-засегнатите региони от спирането на новия модел Boeing ще бъдат тези в Северна Америка, тъй като Southwest Airlines, Air Canada и American Airlines са трите най-големи оператора на самолетите 737 Max в света. Но в световен мащаб, авиокомпаниите разполагат с достатъчно капацитет, за да се приспособят към тази загуба за доста дълъг период от време, каза представител на британкса компания за изслведване на въздушния транспорт OAG.

Пазарната стойност на компанията обаче е спаднала с близо 26 млрд долара. Ето кои са авиокомпаниите, притежаващи  Boeing 737 Max 8

Източник: ВВС

още по темата
още от Свят