нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Делта вариант на Covid-19 отлага отпадането на ограниченията във Великобритания

Снимка: Getty images

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън се очаква да обяви днес отлагане на премахването на ограничителните мерки срещу разпространението на COVID-19 в страната заради нарастващия брой на заразените с варианта Делта, идентифициран първо в Индия, предаде Ройтерс.

Индийския вариант е с 60% по-заразен от доминиращите преди разновидности, и учени предупредиха, че това може да предизвика трета епидемична вълна в страната.

Ограниченията трябваше да бъдат отменени най-рано на 21 юни съгласно "пътната карта", представена от Джонсън през февруари. Британските власти съобщиха вчера за близо 7500 нови случая на коронавирус и осем починали през изминалото денонощие.

През миналата седмица е отчетен 50% ръст на новозаразените в сравнение с предходния седемдневен период. Между 2 и 8 юни са били приети в болница с 15% повече пациенти с коронавирус, отколкото през седмицата преди това.

Британското правителство се колебае дали да отмени противоепидемичните мерки, въпреки че националната ваксинационна кампания срещу ковид е една от най-напредналите в света, отбелязва Ройтерс. Над 78% от пълнолетните жители на Великобритания вече са получили поне една доза ваксина, а близо 56% са напълно ваксинирани.

Великобритания, с население от 66 млн. души, е регистрирала общо над 4,5 милиона случая на коронавирус - показател, по който е на 7-о място в света. Починалите след заразяване са над 127 хиляди. Великобритания е европейската държава с най-много смъртни случаи, свързани с коронавируса, но с напредъка на ваксинационната кампания, броят на починалите за денонощие бе сведен до едноцифрено число.

още от COVID-19