нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕС и Индия ще подновят замразените преговори за търговско споразумение

Снимка: Shutterstock

Европейският съюз и Индия се договориха да подновят преговорите за споразумение за свободна търговия, който бяха замразени през 2013 година. Това съобщи ДПА, позовавайки се на председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. 

"Между ЕС и Индия съществуват тесни отношения, но също и голям неоползотворен потенциал. Най-неоползотвореният потенциал е в сферата на търговията и инвестициите. Затова очаквам с нетърпение (подновяването на) преговорите за споразумение за свободна търговия, преговорите за споразумение за защита на инвестициите и за географските обозначения", каза днес Фон дер Лайен преди разговорите си с индийския премиер Нарендра Моди и други високопоставени представители. 

Индия е на второ място в света след Китай по брой на населението с над 1,3 милиарда жители, но е едва на 10-то място сред най-големите търговски партньори на ЕС. През 2007 г. двете страни започнаха разговори за широкообхватно търговско и инвестиционно споразумение, включващо поголям пазарен достъп и по-ниски мита. Само че няколко спорни въпроса, като индийските мита върху автомобилите и виното, и ограниченията на европейския трудов пазар за индийски граждани, доведоха до замразяване на преговорите през 2013 година, отбелязва ДПА.

още от Свят