Затвори

Европа харчи милиарди в опит да запази работните места и да смекчи икономическия удар

Снимка: Getty Images

Европа харчи милиарди за субсидиране на заплати в отчаян опит да запази работните места и да смекчи икономическия удар на фона на разрастването на пандемията с коронавирус. Правителствата в европейските страни използват държавни средства, за да се опитат да запазят работните места през кризата като дават пари на компаниите, чиито приходи намаляват. Целта е хората да останат на работа, така че да могат отново да работят, когато компаниите възобновят дейност. Скокът на безработицата обаче е тройна заплаха за икономиката на страните - потребителските разходи и приходите от данъци спадат, а социалните разходи рязко се повишават. По оценка на Международната организация по труда близо 25 милиона работни места могат да бъдат закрити в света заради пандемията, съобщава Франс24, цитирана от БТА.

Ето някои от обявените досега плановете, целящи да помогнат на хората

Франция - С увеличаването на заразените от коронавирус френското правителство разшири системата си за частична безработица. Когато компания е принудена да намали или спре работа, може да кандидатства за държавно финансиране на 70% от брутната заплата на служителя до максимум 6927 евро месечно. Към 24 март 730 000 работници са получили пари по тази схема. Финансовото министерство вече е заделило 8,5 милиарда евро финансиране, но се очаква сумата да бъде увеличена. Училищата и детските градини са затворени и френското правителство дава платен отпуск на родителите, които не могат да работя от вкъщи и имат деца под 16 години. Действащата забрана през зимата да се изселват принудително наематели от жилища е удължена до 31 май.

Германия - Берлин разшири схемата за помощи при работа със съкратено работно време, като включи компании, които намалиха часовете труд в резултат на коронавируса. Плащанията са като помощите при безработица - до 67% от нетната заплата, загубена заради съкратеното работно време, до максимум 6700 евро месечно. Наемателите, които не могат да си платят наема ще бъдат защитени от принудително изселване до 30 септември, но след подобряване на икономическата ситуация наемите ще трябва да бъдат заплатени.

Великобритания - Според схемата за запазване на работните места по време на пандемията от коронавирус британското правителство покрива на компаниите 80% от брутната заплата до максимум 2500 британски лири (2714 евро) месечно. Схемата може да действа с дата от 1 март, а се предвижда първоначално са е с продължителност три месеца. Финансовият министър Риши Сунак заяви, че не поставя таван за средствата по тази схема.

Ирландия - Нова, временна субсидия за заплатите ще позволи на компаниите да получат от правителството до 70% от заплатите, за да запазят сегашната заетост, като максималната сума е 410 евро седмично (нетно 1777 евро месечно). Специални разпоредби има за сектора, ангажиран с отглеждането на деца. Държавата ще покрие заплатите на работещите в детските градини и ще подпомогне да бъдат платени на други текущи разходи. Целта е родителите да спрат да плащат такси и същевременно да им бъде гарантирано място, когато детските градини отворят.

Италия - Като част от икономическия пакет, приет на 16 март, правителството на премиера Джузепе Конте предвижда поредица от мерки за смекчаване на "социални шок". Те включват поемане на до 80 процента от заплатите на служителите за период от 9 седмици до 1130 евро нетно месечно. Самонаетите получават еднократна сума от 600 евро.

Испания - Съществуващите разпоредби за временното освобождаване от работа обхващат вече и компаниите, засегнати от коронавируса. Ще бъдат покрити до 70% от заплатите, като максимумът е 1412 евро месечно. Испанското правителство разпореди освен това компаниите за комунално обслужване да продължат да предоставят услуги на всички „уязвими“ домакинства.

още по темата
още от Свят