нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕП не признава Лукашенко след 5 ноември

Европейският парламент прие резолюция, според която Александър Лукашенко не трябва да се признава за легитимен държавен глава след 5 ноември, когато изтича досегашният му мандат. В документа се призовава на Лукашенко да бъдат наложени икономически санкции, предаде Ройтерс.

С голямо мнозинство в подкрепа на продемократичните протести в Беларус, евродепутатите гласуваха с 574 гласа "за", при 37 "против" и 82 въздържали се, за отхвърляне на официалните резултати от президентските избори на 9 август, за които Западът казва, че са били фалшифицирани. ЕС се нуждае от нов подход към Беларус, който включва прекратяване на всякакво сътрудничество с режима на Лукашенко, каза Петрас Аустревичус - литовски евродепутат центрист, който оглавява парламентарните усилия за натиск срещу най-висшите длъжностни лица в Беларус.

Макар гласуването в Европарламента да не е правно обвързващо, то има политическа тежест и може да се отрази върху инвестициите на ЕС в Беларус и върху финансовата подкрепа чрез грантове.

В отговор беларуското външно министерство днес определи резолюцията на Европейския парламент, като агресивна по характер и неконструктивна, предаде руската агенция Интерфакс.

След това самият президент на Беларус Лукашенко заяви, че страната му не се нуждае от одобрение на резултатите на президентските избори от 9 август нито от Европейския парламент, нито от когото и да било друг, предаде ТАСС.

„Чужди държави се опитват да окажат на Беларус икономически, финансов и политически натиск“, заяви той. "Съседни страни отказват да признаят изборните резултати и по венецуелски сценарий си намериха беларуска "гуайдо" (по името на лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо, който се обяви за и.д. президент през 2019 г.) и я обявиха за президент. Вижте как си предаваха щафетата - от Литва на Полша, от Полша на Украйна, а днес взривиха, както те си мислят, термоядрена бомба в Брюксел - включи се Европарламентът и също не призна нашите избори", каза Лукашенко.

"Изборите ни се състояха по конституция, по законите на нашата страна и не се нуждаем от чието и да е признание. Изборите се състояха и те са законни", добави той.

Също така Лукашенко обяви, че Беларус е принудена да затвори границите си с Литва и Полша и да усили граничния контрол с Украйна. Лукашенко призова народите на тези три страни да спрат политиците си и да не допуснат да се стигне до "гореща война".

Междувремено полскоят президент Анджей Дуда е споделил на литовския си колега Гитанас Науседа, че обмисля въвеждането на санкции срещу Беларус от страна на Варшава. Това съобщи днес канцеларията на литовския президент, цитирана от Ройтерс.
Литва, Латвия и Естония наложиха забрана за пътуване на беларуския президент Александър Лукашенко и на още 29 беларуски служители през август, показвайки нетърпение спрямо предпазливия подход на Запада и обявиха санкции, без да изчакат реакцията на останалите страни членки на Европейския съюз. 

още от Свят