нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Френският бюджетен дефицит скочи до най-високото си ниво от 1949 г. насам

Снимка: Getty Images

Бюджетният дефицит на Франция достигна 9,2% от БВП през 2020 г., съобщи Националният институт за статистика и икономически изследвания (Insee), цитиран от ТАСС. В парично изражение бюджетният дефицит е 211,5 млрд. евро. Според експертите на института това е най-високото ниво от 1949 г. насам.

В много отношения увеличението на показателя се дължи на ситуацията, възникнала в резултат на епидемията от коронавирус. Рецесията по време на епидемията през 2020 г. достигна 8,2% през 2020 г., принуждавайки властите да предоставят помощ на икономиката, за да се избегнат масирани фалити на предприятия и фирми.

Според института, държавният дълг в страната през миналата година възлиза на 115,7% от БВП, т.е. 2,6 трилиона. В същото време се отбелязва, че настоящите цифри са малко по-ниски от прогнозата на правителството. Очакваше бюджетен дефицит от 11,3% и публичен дълг от около 120% от БВП.

В периода преди санитарната криза, през 2019 г., Франция имаше бюджетен дефицит от 97,6% от БВП и просрочени задължения от 3,1%.

още от Свят