нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Г-20 одобри план за реформа на данъчното облагане на международни компании

Снимка: Shutterstock

Финансовите министри на Г-20 и управителите на централните банки одобриха пътна карта за устойчиво финансиране и прехода към нисковъглеродна икономика. Това съобщава руското министерство на финансите относно резултатите от последната среща на представителите на Г-20, предава ТАСС.

"Като се има предвид спешността на екологичните въпроси, министрите и управляващите също се съгласиха да насърчат прехода към зелена икономика и одобриха пътна карта за устойчиво финансиране. Нейната цел е да разработи набор от ефективни политически мерки за прехода към нисковъглеродна икономика, както и формирането на план за приоритетни мерки за бъдещето", се казва в съобщението.

Финансовите министри на страните от Г-20 одобриха план за реформа на данъчното облагане на международни групи компании, се посочва още в съобщението. Реформата включва две области - преразпределението на правата за облагане на печалбите на най-големите международни групи компании в полза на страните-потребители на стоки и услуги (стълб 1), както и установяване на глобална минимална данъчна ставка за печалба за международни групи компании (стълб 2). 

Механизмът по стълб 1 включва данъчно облагане на международни групи компании с приходи над 20 милиарда евро в страни, където те получават приходи от местна аудитория, но не плащат данъци върху тях. Стълб 2 предполага привеждане на данъчните ставки в различните държави до минимално ниво от 15%. 

още от Свят