нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Германия иска по-независим във военно отношение ЕС

Снимка: Shutterstock

Германия призова Европейския съюз да даде възможност на коалиции на желаещите в рамките на блока да разгърнат бързо военни сили при криза, докато членовете обсъждаха уроците, научени след хаотичната евакуация от Афганистан, предава Ройтерс. 

Усилията на ЕС за създаване на сили за бързо реагиране са парализирани повече от десетилетие, въпреки създаването през 2007 г. на система от бойни групи от 1500 войници, които никога не са били използвани поради спорове относно финансирането и нежелание за разполагане. Но излизането на ръководените от САЩ войски от Афганистан върна темата отново в светлината на прожекторите, след като стана ясно, че ЕС самостоятелно потенциално не може да евакуира персонала от страни, където обучава чуждестранни войски, като например в Мали. 

"Понякога има събития, които катализират историята, които създават пробив и мисля, че Афганистан е един от тези случаи", каза в Словения върховният представител на ЕС по външна политика Жозеп Борел и добави, че се надява на разработване на план за военна готовност през октомври или ноември. 

Борел призова блока да създаде бързо разгръщащи се „сили за бързо реагиране“ от 5000 войници, за да намали зависимостта от САЩ. Той каза, че президентът Джо Байдън е третият пореден американски лидер, който предупреди европейците, че страната му се отдръпва от интервенции в чужбина в задния двор на Европа. 

"Това представлява предупреждение за европейците, които трябва да се събудят и да поемат собствените си отговорности“, каза той по време на среща на министрите на отбраната на ЕС в Словения. 

Дипломатите на срещата казаха на Ройтерс, че не се вижда бързо решение, тъй като ЕС не може да се споразумее как бързо ще реши да разреши мисия, без да включва всички 27 държави, техните национални парламенти и тези, които искат одобрение на ООН. Предложението на Германия, една от най-големите военни сили в ЕС, но исторически нежелаеща да изпраща своите сили в конфликтни точки, ще разчита на съвместно решение на блока, но не непременно на всички членове, разполагащи своите сили, предава изданието, цитирано от Агенция "Фокус". 

"В ЕС коалициите на желаещите могат да действат след съвместно решение на всички", заяви германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер в Словения. 

Великобритания, една от основните военни сили на Европа заедно с Франция, беше скептична към политиката на колективна отбрана. Дипломати от ЕС обаче казват, че искат окончателна сделка за проектиране и финансиране до март, след като Франция поеме шестмесечното си председателство през януари. 

още от Свят