нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Глобалните доходи от труд намаляха с близо 11% през първите 9 месеца на 2020-а

Снимка: Shutterstock

Дълбоките промени на пазара на труда по света, причинени от пандемията на коронавируса, вероятно ще останат за по-дълго време. Пандемията, която досега е заразила поне 90,5 милиона души и е убила 1,9 милиона по целия свят, е засегнала драстично индустриите и работниците в почти всички страни в света от ранните етапи поради налагането на локдауни и произтичащите от тях последици.

Според Международната организация на труда (МОТ), огромните загуби на работни места по света заплашват да увеличат неравенството между най-богатите и най-бедните страни. МОТ изчислява, че глобалните доходи от труд са намалели с 10,7%, или 3,5 млрд. долара през първите три тримесечия на 2020 г. в сравнение със същия период на 2019 г., като в сумата не са включени мерките за държавна подкрепа, предава eleconomista.es

"Мисля, че би било заблуда да се мисли, че ще се върнем там, където бяхме", казва управителят на централната банка на Филипините Бенджамин Диокно, който настоява за по-широка визия за това каква ще бъде новата нормалност.

Диокно твърди, че е ясно, че някои индустрии няма да оцелеят, други няма да бъдат толкова динамични, както преди, а трети ще бъдат движени от огромни промени. "Вече бяхме ориентирани към безконтактни цифрови индустрии. Това ще определи новото нормално", на мнение е Диокно.

Председателят на австралийската комисия за конкуренцията и потребителите (ACCC) Род Симс е песимистичен по отношение на перспективите за авиационната индустрия, една от най-засегнатите в световен мащаб. Той прогнозира, че международните пътувания до и от страната няма как да се върнат към нормалните си нива през 2021 г. "Мисля, че безплатните международни пътувания между Австралия и чужбина ще отнемат много време, за съжаление", казва той.

ACCC публикува оптимистичен доклад за авиационната индустрия в началото на декември, когато Австралия изглежда овладя местните коронавирусни инфекции. Това се промени в края на декември, когато работник в хотел за международни карантинирани пътници в Сидни даде положителни резултати за COVID-19, след като се придвижи свободно в града.

"Това ни напомня колко трудно е да се отървем от този вирус и колко бързо той може да расте", признава Симс.

По отношение на работещите пандемията е променила ежедневния трудов живот, тъй като десетки милиони са били тласнати към дистанционна работа. Мнозина приветстваха промяната от дълго пътуване с обществен транспорт към по-дълъг престой вкъщи. Глобално проучване на над 9000 служители, реализирано от Slack показа, че повечето биха предпочели комбинация от отдалечена и офис работа в бъдеще. 

 

още от Свят