нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Всеки трети в Гърция в риск да обеднее

Снимка: Getty Images

Гръцкият парламент гласува пакет от помощи в размер на 500 милиона евро за социално слаби семейства, като поема тежестта от високата цена на тока. Повече от 200 000 уязвими семейства ще получат и помощи до 900 евро в края на годината, предава БНР. 

Лидерът на опозицията Алексис Ципрас нарече обявените помощи "подигравка за гърците" и настоя за незабавно увеличаване на минималната работна заплата и контрол върху цените на стоките. 

По данни на европейската статистическа агенция Евростат всеки трети грък е заплашен да изпадне под прага на бедност. Гърция заема трето място след Румъния и България по риск от обедняване. 

Ниски заплати, висока безработица и данъци водят до рязко спадане на жизнения стандарт, коментират икономисти. А според проучване на Съюза на потребителите под натиск от високите цени гърците се ограничават и в покупките на стоки от първа необходимост.

Днес опозицията настоя в парламента да се намалят или премахнат за известен период данъците и акцизите върху горивата, но правителството отказа. 

още от Свят