нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Грета Тунберг към световните лидери: „Откраднахте детството ми!“

Getty Images

От 21 до 23 септември в Ню Йорк се състоя ежегодната среща на ООН, посветена на климата. Съвсем очаквано, на нея се появи и шведската активистка Грета Тунберг. За да присъства, по-рано тя прекоси Атлантическия океан с високотехнологична яхта с нулеви вредни емисии.

По време на събитието тя произнесе реч, насочена към лидерите на водещите икономики в света. „Всичко това е грешно. Не трябваше да съм тук. Аз трябваше да съм на училище, от другата страна на океана... Откраднахте мечтите и детството ми с вашите празни думи и, все пак, аз съм сред късметлиите. Хората страдат. Хората умират! Екосистемите ни се рушат. В началото на масово изчезване сме, а всичко, за което можете да говорите, са пари и приказки за вечен икономически растеж. Как смеете?!“

Природозащитничката едва сдържа сълзите си за петте минути, в които говореше, а малко след това, заедно с 15 деца от 12 различни националности, подадоха жалба срещу Германия, Франция, Бразилия, Аржентина и Турция за това, че са нарушили човешките им права, като не са взели мерки за спиране на климатичните промени и се отклоняват от поставените през 2015-а цели в Парижкото споразумение. Децата твърдят още, че правата им се нарушават и според Конвенцията на ООН за правата на детето, създадена през 1989 г. Нея двата най-големи природни замърсители – САЩ и Китай – също са ратифицирали, с изключение на частта, която позволява на децата да търсят справедливост при открито нарушение.

В миналия петък Грета поведе 250 000 души на протест в Ню Йорк, а по света излязоха общо над 4 милиона.

За първи път Тунберг направи демонстрация миналата година пред Шведския парламент, а сега е решена да пропусне и училище, за да се бори с проблема за климатичните промени. Заради действията си, тя е номинирана и за Нобелова награда за мир и ако я спечели, ще се превърне в най-младия ѝ лауреат.

още от Свят