нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Губернаторът на Флорида ограничава със закон гласуването по пощата

Губернаторът на Флорида Рос Десантис. Снимка: Getty Images

Губернаторът на американския щат Флорида Рон Десантис, възприеман като евентуален кандидат на изборите за президент през 2024 г., подписа избирателен закон, който ограничава гласуването по пощата. Критици на мярката възразяват, че тя ще засегне малцинствата, предаде Франс прес.

Законът налага по-специално изискване за документ за самоличност, за да може да се гласува по пощата, ограничава наличността на пощенските кутии, в които се пускат бюлетините и забранява използването на частни средства за финансиране на изборни разходи, посочва БТА. Десантис, който е републиканец и привърженик на Доналд Тръмп, подписа закона в Палм Бийч, недалеч от резиденцията на бившия държавен глава в Мар-а-Лаго. Събитието се излъчваше по консервативната телевизия Фокс нюз.

"Пощенските кутии трябва да бъдат наблюдавани, вие не можете да оставите тези кутии без наблюдение", каза Десантис пред привърженици на Тръмп.
Законът позволява да се гарантира, че гласовете на жителите на Флорида ще се регистрират при пълна прозрачност и почтеност, посочва още губернаторът на щата.

Тръмп, който не призна поражението си пред Джо Байдън на изборите през ноември, оспорваше надеждността на вота по пощата, използван в по-голямата част от избиратели на демократите. Именно тези бюлетини наклониха везните в полза на Байдън.

Според критици на закона във Флорида той е приет само заради един единствен човек - Тръмп. Противниците на мярката казват, че той ограничава достъпа до урните, създава бариери и препятствия, които оказват въздействие върху всички избиратели от Флорида и накърнява по един непропорционален начин способността на черните, латиносите и на инвалидите да гласуват. Лична карта в САЩ няма, а самоличността до голяма степен се проверява чрез шофьорската книжка, която хората, които не притежават коли, не винаги имат.

още от Свят