нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Хиляди на протест в Берлин срещу ограниченията заради коронавируса (СНИМКИ)

Германската столица се готви за уикенд на демонстрации срещу ограничителните мерки, наложени заради разпространението на коронавируса, предадоха ДПА и БТА. Днес следобед хиляди демонстранти, малцина от които бяха с маски, започнаха да се тълпят на централния берлински булевард "Унтер ден Линден" и околните улици, видимо без да спазват особено правилата за социална дистанция.

Хората държаха плакати, на които пишеше "Свобода" и "Съпротива" и скандираха лозунги като: "Най-голямата конспиративна теория е коронапандемията". 

Основната демонстрация ще се състои под надслов "Краят на пандемията: денят на свободата" и е организирана от инициативата "Латерално мислене 711". Тя ще се състои в централния градски парк "Тиргартен", намиращ се близо до Райхстага, като е планирана за интервала от 15:30 до 22 ч. местно време (16:30-23 ч. българско). Има насрочен митинг и пред Бранденбургската врата. 

Същата организация неведнъж е организирала митинги и в германския град Щутгарт срещу наложените от германското правителство рестрикции, както и в защита на основните човешки права.

"За участие в митинга в столицата са мобилизирани хора от цяла Германия. Участниците планират да дойдат с автобуси, неонацистки организации също призоваваха за участие в протестните прояви", заяви пред берлинското радио РББ берлинският сенатор Андреас Гайзел. Той очаква в различни протестни акции през уикенда да вземат участие около 22 000 демонстранти. За охраната на протестите ще бъдат ангажирани около 1500 полицаи. 

още от Свят