Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Хонконг отбелязва 22-та годишнина от връщането си на Китай с церемония и протести

Правителството на Хонконг отбеляза 22-та годишнина от връщането на бившата британска колония на Китай на фона на конфронтация между полиция и протестиращи, предаде Асошиейтед прес.

Церемония по издигане на флага се състоя при повишени мерки за сигурност тази сутрин, а полицията използва щитове, за да отблъсне демонстрантите, блокирали близка улица.

Хонконгските лидери и присъстващите гости проследиха церемонията в градския конгресен център, вместо навън, както е обикновено. Правителството изтъкна като причина лошото време след лек дъжд по-рано сутринта.

Главният администратор на Хонконг Кари Лам каза, че поредицата протести, в които се включиха стотици хиляди студенти и други участници, са й показали, че трябва да се вслушва повече в гласа на младежта и народа. Хонконгската ръководителка беше подложена на унищожителни критики за опита й да прокара закон, който би позволил екстрадицията на заподозрени, за да бъдат съдени в континентален Китай, припомня БТА.

"Това ме накара напълно да осъзная, че като политик трябва постоянно да си напомням за необходимостта да разбирам обществените настроения правилно", заяви тя в петминутната си реч на събитието.

Лам изтъкна, че намеренията на управляващите са добри. Тя увери, че ще си вземе поука и ще гарантира, че в бъдещата си работа правителството ще се старае да бъде по-близо до хората и да реагира на исканията, мненията и вижданията на обществеността.

Охраната изведе от залата на конгресния център продемократичен депутат, който призова Лам да подаде оставка.

За следобед е планирано протестно шествие, което се очаква да бъде по-многолюдно от обикновено поради широката съпротива срещу действията на правителството напоследък, пробудили страховете, че Китай постепенно руши свободите в Хонконг. Според организаторите в предишните две демонстрации срещу законопроекта са участвали над един милион души.

Демонстрантите се събираха днес от ранни зори. Кореспонденти на Франс прес съобщиха, че най-малко три булеварда са изпълнени с млади хора, които са започнали да издигат барикади.

Според ДПА демонстранти останали цяла нощ край правителствения комплекс, за да протестират по време на церемонията по издигане на знамето. Към 7,30 ч. местно време по улиците вече имало хиляди хора с каски и маски. Местната медия Епъл Дейли съобщи, че в града са разположени 5000 полицаи, включително в пълно снаряжение за борба с безредиците.

Полицията е използвала палки и сълзотворен газ срещу демонстранти, окупирали път близо до правителствения комплекс.

 

 

 

 

 

 

още по темата
още от Свят
09
Понеделник
Декември