Затвори

Иран може да започне строителството на нов ядрен реактор до два-три месеца

АЕЦ „Бушер“ в Иран

Снимка: Getty Images / Guliver

Иран е завършил етапа на планирането в рамките на проекта за създаване на новия реактор в Арак и до два-три месеца може да премине към етапа на строителство. Това заяви официалният представител на Иранската организация за атомна енергия Бехруз Камалунди, цитиран от агенция Тасним и ТАСС.

"В съответствие с планирания график завършихме последната фаза на подготвителния етап и изпратихме резултатите на китайската страна. След съгласуване с тях до два-три месеца започваме строителство на реактора", заяви Камалунди. Той отбеляза, че в случай на излизане на Техеран от ядрената сделка, Иран е способен да преустрои реактора в Арак и да му върне предишните функции, предава БТА.

Според Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) Иран се задължи да преустрои реактора работещ с тежка вода в Арак за извършване на ядрени изследвания с мирни цели. В рамките на споразумението Техеран разруши старото ядро на реактора в Арак, а параметрите за реконструкцията на обекта трябва да бъдат изработени заедно с Китай.

Камалунди добави, че в случай на анулиране на ядрената сделка Иран е готов да увеличи обогатяването на уран в своите заводи в Натанз и Фордо. "Сега в Натанз функционират около 6000 центрофуги. В завода във Фордо не се осъществява обогатяване, но в случай на излизане от ядрената сделка и съответно решение на ръководството ние отново ще отворим уранообогатителния завод във Фордо", каза той. При това служителят подчерта, че ръководителят и върховен духовен лидер на Иран аятолах Али Хаменей е разпоредил да не се нарушават условията на СВПД.

Според условията на ядрената сделка Иран се задължи да препрофилира завода за обогатяване на уран във Фордо на ядрен, физичен и технологичен център.

На 8 май американският президент Доналд Тръмп обяви за излизане на Вашингтон от СВПД по ядрената програма на Иран - сделка, която ограничаваше ядрените разработки на Техеран в замяна на вдигане на съответните санкции на Съвета за сигурност на ООН и на едностранните ограничителни мерки, въведени от САЩ и ЕС. Тръмп обеща не само да върне старите санкции, но и да въведе нови.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йордан Узунов е директор производствена дирекция в СТЕМО. Магистър по компютърни системи и технологии от Техническия университет - Варна. Сертифициран ИT одитор от международната неправителствена организация ISACA - Асоциация за одит и контрол на информационни системи.

Милена Драгийска е главен изпълнителен директор на "Лидл България"

Цитат на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 14.08.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 14.08.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.73113
0.577657
CNY
10
2.49188
4.01303
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.19018
0.456583
RUB
100
2.57845
38.783
USD
1
1.71474
0.583179