нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Камарата на представителите на САЩ одобри плана за стимулиране на икономиката от 1,9 трлн. долара

Снимка: Getty images

Камарата на представителите на САЩ одобри предложения от президента Джо Байдън пакет от икономически стимули в размер на 1,9 трлн. долара, изпращайки законопроекта в Сената, предаде Си Ен Би Си.

Това е първата голяма законодателна инициатива за Байдън. Планът бе одобрен с 219 гласа „за“ и 212 гласа „против“ след продължили няколко часа дискусии. Срещу него гласуваха всички републиканци, както и двама демократа.

Сенаторите ще дебатират плана следващата седмица, като демократите се надяват да успеят да прокарат законопроекта без да имат нужда от републиканска подкрепа. Горната камара на американския Конгрес е разделна 50 на 50, като решаващият глас в случай на равенство има вицепрезидентът Камала Харис. Това означава, че демократите не могат да си позволят разцепление по време на вота.

Одобреният от Камарата на представителите план предвижда редица мерки за стимулиране на икономиката, включително:

  • Еднократни директни плащания от 1400 долара за повечето американци. Сумата започва да намалява при хората, които имат доход от 75 хил. долара и стига до нулата при тези, които изкарват над 100 хил. долара на година.
  • Увеличение на федералната помощ за безработица с 400 долара на седмица до 29 август, както и удължаване на програмите, които разширяват покритието на обещетенията.
  • 20 млрд. долара за ускоряване на разпространението на ваксини и 50 млрд. за тестване и проследяване на заразените
  • 350 млрд. долара финансиране за облекчение на икономическите щети на федерално и местно ниво
  • 25 млрд. долара помощ за хората, които изпитват затруднения да плащат наеми или ипотеки

     

По-рано Сенатът се обяви срещу cpeщy включването на точка за вдигане на  фeдepaлнaтa минимaлнa paбoтнa зaплaтa oт 15 дoлapa нa чac в пакета от мерки. За да преодолеят тази забрана някои демократи, включително лидерът на на мнозинството в Сената Чък Шумър и сенатор Бърни Сандърс, търсят начини за налагане на данъчни наказания за големите корпорации, които не плащът поне 15 долара на час на своите служители.

„Времето за решителни действия отдавна е настъпило“, заяви председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси преди вота. „Американският спасителен план на Байдън е това решително действие“, добави тя.

Републиканците поставиха под въпрос необходимостта от толкова голям пакет от стимули. От админситрацията на Байдън обаче контрират, че страната е изправена от по-голям риск да не направи достатъчно за подкрепа на хората и бизнеса, отколкото да инжектира твърде много пари в икономиката.

 

още по темата
още от Свят