Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Катедралата Нотр Дам в Париж е понесла колосални щети, всички се молят да издържат стените

4688

Заместник-кметът на Париж Еманюел Грегоар каза, че катедралата Нотр Дам в Париж е понесла колосални щети от пожара, който е започнал в островърхата й кула, която рухна под напора на пламъците, предаде Асошиейтед прес.

Пред телевизия Бе Еф Ем Те Ве Грегоар каза още, че пожарникарите сега се опитват да съхранят произведенията на изкуството и други безценни предмети, съхранявани в храма.

Говорител на катедралата каза, че целият й дървен интериор гори и вероятно ще се разруши, допълвата АП.

Кадри по френски телевизии и в онлайн изданията показват напредващи надолу пламъци. От гъстия дим и от огъня, обгърнали катедралата, не може да се види ясно състоянието на покрива, опасан отчасти от скеле, издигнато заради дейностите по обновлението на катедралата. АП припомня, че ремонът струва 6 милиона евро.

Стотици хора са се струпали по мостовете над река Сена в района на катедралата и гледат потресени пожара, който поглъща един от символите на френската столица. Всички сега се молят стените на катедралата да издържат.

Лидерите на ЕС, на САЩ, на Германия вече изразиха ужаса и тъгата си от случващото се. Президентът на Франция Еманюел Макрон пътува към мястото на пожара.

Официално причините остават неизвестни, но френски медии цитират хора от противопожарна бригада, които казват, че пожарът може да е свързан с ремонтните дейности, предаде БТА.

Генералната директорка на ЮНЕСКО Одре Азуле каза, че нейната организация ще бъде до Франция с оглед възстановяването и съхранението на това безценно наследство, предаде Франс прес. Нотр Дам е част от списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Тя беше вписана в него през 1991 г.

Катедралата, която е в готически стил, се издига на остров Сите в центъра на Париж.

още по темата
още от Свят
27
Четвъртък
Юни