нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Кипър въвежда задължителен корона паспорт за църкви, курорти и молове

Снимка: Getty Images

За посещение на църкви, кина, театри, търговски центрове и молове, фитнес центрове, танцови училища, старчески домове, хотели и курорти, казина и конференции от понеделник в Кипър е задължителен корона паспорт. С този документ гражданите могат да покажат, че имат отрицателен резултат от бърз или PCR-тест, направен през последните 72 часа, ваксинация с поне една доза или потвърждение, че са прекарали COVID-19 през последните 6 месеца. Задължителното използване на корона паспорта не се отнася за фризьорски и козметични салони, пазари, аптеки, пекарни, месарници, плажове, предава БГНЕС. 

Двуседмичната строга карантина, въведена на 26 април, се премахва в понеделник, като по този начин се отварят икономическите и социални дейности за гражданите, но съгласно правила и протоколи.

"Контролът дали гражданите имат необходимите сертификати ще се извършва само от полицията или компетентните органи, а не от отговорните в бизнеса и районите, където корона паспортът е задължителен. Това е временна мярка в преходния период. До 1 юни ще има постепенно облекчаване на мерките на няколко фази, за да се даде повече време за стабилизиране на епидемиологичната картина, като същевременно се ускорят ваксинациите. Целта е над 60% от населението до края на юни да бъде имунизирана с поне една доза", обясни министърът на здравеопазването на Кипър Константинос Йоану.

Кипър се връща към нормалността, откритите тераси на заведенията за обществено хранене ще бъдат отворени отново, разрешени са събирания до десет души, както на открито, така и в домовете, задължителното изпращане на SMS за движение на граждани ще бъде премахнато, а комендантският час ще бъде от 23:00 часа.

Според официалните данни на Министерството на здравеопазването на Кипър, към 4 май са извършени 307698 ваксинации, от които 235 919 или 31,9% са получили първата доза, а 71779 (9,9%) са напълно ваксинирани. От началото на пандемията в страната са регистрирани 68442 случая на COVID-19, а общо 328 души са починали. 

още от Свят