нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Китай представи план за „Арктически Път на коприната"

Снимка: Guliver / Getty Images

Китай представи амбициите си да разшири инициативата на президента Си Дзинпин „Един пояс, един път” до Арктика, като разработи морски маршрути, които ще се появят благодарение на глобалното затопляне, предаде агенция „Ройтерс“.

Това стана ясно, след като Пекин публикува своята първа Бяла книга за политиката на страната в арктическия регион. Китайското правителство поясни, че ще насърчи бизнеса да инвестира в изграждането на инфраструктура, която да проправи пътя за корабоплавателни търговски маршрути, които ще формират новия „Полярен Път на коприната“.

„Китай се надява да работи със всички страни по изграждането на „Арктически път на коприната“ чрез разработването на арктически транспортни маршрути“, пише в документа,

Въпреки че Китай няма директен достъп до региона, страната стана член-наблюдател в Арктическия съвет през 2013 година. Пример за растящият интерес на азиатския гигант в региона бе инвестицията в руския проект Yamal за добив на втечнен газ,  по който се очаква страната да получава по 4 млн. тона газ годишно.

Транспортните маршрути през Арктика ще съкратят времето за доставка с поне 20 дни спрямо традиционния маршрут през Суецкия Канал, съобщи китайският вестник „Чайна Дейли“.

„Някои хора може да имат опасения относно нашето участие в развитието на Арктика, мислейки, че може да имаме други намерения, че може да ограбим техните ресурси и да навредим на околната среда. Тези опасения са напълно ненужни.“, заявиха от китайското външно министерство.

В Бялата книга се посочва, че Китай има интерес за развитието на проекти за добив на петрол, газ, минерални ресурси, риболов и развитие на туризма в региона. В документа се пояснява, че това може да стане само с помощта на другите арктически страни и жителите на региона, чиито традиции и култура трябва да бъдат предпазени.   

Инициативата „Един пояс, един път“ цели да свърже Китай с Европа и Близкия Изток, по подобие на древния Път на коприната, с помощта на мащабни инфраструктури проекти в десетки страни. 

още от Свят