Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Конго регистрира 11-о огнище на ебола

Getty Images

Общо 9 нови случая на заразени от ебола са регистрирани в Демократична република Конго, а петима души, включително 15-годишно момиче, са починали в периода 18-30 май. Това съобщиха от Организацията на обединените нации в свое изявление.

Болните се лекуват и са изолирани в отделение в болница в град Мбандака, провинция Ектейр, 11-ото огнище на заболяването в страната. Населението е изложено на опасност и от още две болести – новия коронавирус и дребната шарка.

Президентът на Световната здравна организация, Тедрос Гебрейесус, напомни, че ДР Конго е в последната фаза от борбата си с еболата. С нея местните власти се борят от 2018 година, а оттогава са починали най-малко 2 200 души. Нов случай на заразен не е регистриран от повече от 21 дена – толкова е инкубационният период на болестта. Това предполага, че тя вече е под контрол, но СЗО ще изчака още 21 дена, за да се увери, че епидемията наистина е приключила, предаде CNN.

УНИЦЕФ работи с правителството по осигуряване на екипировка, преодставяне на чиста вода, санитарни услуги и подкрепа на сираците, както и други деца от уязвими групи.

Най-голямата епидемия от смъртоносния вирус бе в периода 2014-2016 година в Либерия, Сиера Леоне и Гвинея. Тогава се разболяха повече от 28 хил. души, а над 11 хил. от тях починаха.

още от Свят