нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Кралица Елизабет Втора засади роза в памет на принц Филип

Снимка: Getty Images

Британската кралица Елизабет Втора отбеляза деня, в който съпругът й – принц Филип, трябваше да навърши 100 години, като засади нов сорт роза, която носи неговото име, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Кралицата е наблюдавала засаждането на розата "Херцогът на Единбург" в градината на замъка "Уиндзор" миналата седмица. Сортът е създаден след смъртта на принц Филип на 9 април в Уиндзор. Новата роза е с наситен розов цвят с бели линии и е бил подарен на кралица Елизабет Втора от президента на Кралското градинарско дружество Кийт Уийд, предава БТА. 

"Това е възпоменателна роза, която да ни напомня за всички добри дела на принц Филип", заяви президентът на Кралското градинарско общество, който подари растението на кралицата.

Новият сорт рози ще бъдат пуснати в продажба, а приходите ще отиват в благотворителната фондация, основана от принц Филип. Тя подпомага развитието на деца и младежи и оперира в 130 държави по света. За всяка продадена роза от новия сорт компания "Харкнес роузис" ще дарява по 2,50 британски лири във фонд в подкрепа на млади хора от цял свят, които се конкурират за наградите на херцога на Единбург, създадени от принц Филип през 1956 г. 

Снимка: Getty Images

 

още от Свят