Затвори

Макрон с обяснения за провокацията си към НАТО

Снимка: Guliver / Getty images

Френският президент Еманюел Макрон обясни днес, че коментарът му за "мозъчната смърт" на НАТО е послужил като полезен сигнал за пробуждане на членовете на Алианса, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Коментарът ми за "мозъчната смърт" на НАТО беше полезен сигнал, за да се обърне внимание на алианса", каза Макрон след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

На 7 ноември френският прездидент заяви в интервю за сп. "Икономист", че координацията в НАТО съвсем се е разпаднала и алиансът се намира в състояние на "мозъчна смърт". Той каза също, че Европа трябва да започне да се възприема като самостоятелна геополитическа сила, иначе "няма да контролира съдбата си".

Столтенберг и германската канцлерка Ангела Меркел изразиха несъгласие с оценката на Макрон за състоянието на алианса, припомня Ройтерс.

Днес френският президент изрази желание европейците да са страна по бъдещото споразумение, което ще замени руско-американския Договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от 1987 г. след денонсирането му от САЩ, предаде Франс прес.

"Не можем да делегираме сигурността си на едно двустранно споразумение, по което никой европеец не е страна. Нужно е участие на европейците в този бъдещ договор", каза Макрон.

"Европейците трябва да бъдат включени в преговорите по бъдещия договор за ракети със среден и малък обсег", заяви френският президент, цитиран от ТАСС.

На въпрос за възможните рискове за сигурността от китайската телекомуникационна компания Huawei, Макрон отговори, че никога няма да се стреми да заклеймява конкретен мобилен оператор или конкретна страна, предаде Ройтерс.

Тази седмица френският държавен секретар в министерството на икономиката и финансите Аниес Пание-Рюнаше заяви, че Франция няма да последва САЩ и да изключи Huawei от мрежата си от пето поколение (5G), въпреки че ще пресее всички доставчици на оборудване за потенциални заплахи за сигурността, отбелязва агенцията.

още по темата
още от Свят