нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Меркел защити НАТО от критиките на Макрон

Снимка: Guliver / Getty images

Днес, повече от когато и да е било, НАТО има  нужда от съхраняването на НАТО, заяви германският канцлер Ангела Меркел.

Канцлерът подчерта, че Германия ще изпълни задължението да увеличи военните си разходи до 2030 г.

"В наш интерес е да съхраним НАТО, повече от времето на Студената война", каза Меркел в германския парламент.

Седмица преди срещата на НАТО в Лондон Меркел произнесе дълга реч пред германските депутати в подкрепа на алианса, основан през 1949 г. и обявен от френския президент Еманюел Макрон за изпаднал в състояние на "мозъчна смърт", отбелязва Франс прес.

Според Меркел НАТО е организация, която в продължение на 70 години гарантира свободата и мира, отчасти благодарение на "нашите американски приятели".

Тя напомни за приноса на НАТО за стабилизирането, след края на Студената война, на Балканите и Афганистан. Във връзка с необходимостта от единство в НАТО Меркел изтъкна, че членството на Турция в НАТО трябва да бъде съхранено, предаде БТА.

"Да, Турция е сложен партньор, но членството й в НАТО трябва да бъде запазено вече само по геостратегически причини", категорична бе Меркел. Намирането на политическо решение на конфликта в Сирия е невъзможно без Русия и Турция, подчерта германската лидерка, цитирана от ТАСС.

"Европа засега не може да се защитава сама, ние зависим от трансатлантическия алианс, важно е да работим за този алианс и да поемаме повече отговорности", заяви Меркел, която посвети на НАТО съществена част от речта си за федералния бюджет за 2020 г.

Правителството на американския президент Доналд Тръмп често критикува Берлин, че не харчи достатъчно средства за НАТО и военни разходи, припомня агенцията.

още по темата
още от Свят