нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Миграция с обратен знак вдигна цените на британския имотен пазар

Снимка: Shutterstock

Великобритания отчете мини бум на пазара на недвижими имоти след карантината. През юли са сключени най-голям брой имотни сделки от повече от десетилетие за общо 37 милиарда лири. Това сочи месечното проучване на сайта за обяви Райтмув (Rightmove), цитирано от Франс прес. Неочакваното увеличение е обусловено най-вече от "изселване" от столицата, което води до спад на цените в Лондон (-2 на сто) и увеличение почти навсякъде другаде в страната. В седем региона са отбелязани ценови рекорди - най-вече в Девън и Корнуол, Югозападна Англия, според изследването.
Миграцията с обратен знак от мегаполиса към провинцията е насърчавана и от засилването на дистанционна работа след въвеждането на карантината за борба с пандемията от Ковид-19. Райтмув констатира, че собствениците или потенциалните купувачи търсят по-добро качество на живот с повече пространство, сблъсквайки се с поскъпването на живота в Лондон, където общественият транспорт обикновено е претоварен, пише БТА.

Освен естественото наваксване в търсенето, след като при карантината нямаше сделки в сектора на недвижимите имоти, има и допълнително търсене заради промяната в приоритетите на хората след опита с изолацията, отбелязва един от шефовете на Райтмув Майлс Шипсайд.
Регистрираният брой продажби е най-висок, откакто Райтмув прави месечни проучвания на пазара. Шипсайд признава, че този мини бум е най-малкото неочакван в разгара на лятото. Това е период, в който хората обикновено се потапят в басейните, а не в пазара на недвижими имоти, коментира той.
Пазарът на недвижими имоти е подкрепен и от мораториума върху данъка върху собствеността при сделки за имоти под 500 000 лири. Той бе обявен през юли от министъра на финансите на Великобритания Риши Сунак в пакет от мерки за стимулиране на икономиката.
През последните години британският имотен пазар пострада от несигурността около Брекзит, което накара много собственици и потенциални купувачи да отложат решенията си за покупка или продажба, припомня АФП

още от Свят