Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Над половин милион души са били убити в Сирия от началото на войната

101

Снимка: Getty Images / Guliver

Базираната в Лондон Сирийска обсерватория за правата на човека заяви, че около 511 000 души са загинали в Сирия от началото на гражданската война преди седем години, предаде „Ройтерс“.

Правозащитната организация, която проследява броя на смъртните случаи с помощта на мрежа от контакти в Сирия, поясни, че е потвърдила самоличността на повече от 350 000 от убитите, докато в останалите случаи става въпрос за жертви, които все още не са идентифицирани.

Конфликтът, който започна след масови протести на 15 март 2011 г., въвлече регионални и световни сили в кървава война, която принуди милиони хора да напуснат домовете си в търсене на сигурност.

Според Обсерваторията около 85% от загиналите са били цивилни, убити от правителствените сили на Сирия и техните съюзници. Сирийската армия и руските военни сили, които намесиха в конфликта през 2015 г., разчитаха основно на въздушни удари, които често отнемат живота на много цивилни.  

С наближаването на осмата година, войната продължава да е в разгара си, като интензивни боеве има в районите на Източна Гута, близо до столицата Дамаск, и Африн, близо до турската граница.

още от Свят