Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Китай обърна демографската тенденция, населението намаляло за пръв път от 70 години

81

Снимка: Guliver/ Getty Images

Населението на Китай, най-многобройното в света, е отбелязало спад през миналата година - за пръв път от най-малко 70 години, предаде Франс прес. Официалните данни ще станат известни по-късно този месец.

Според специалиста И Фусян, преподавател в американския Университет на Уисконсин-Мадисън, миналата година китайското население е намаляло с 1,27 милиона души въпреки отмяната на политиката за едно дете. Това е нищожен спад в сравнение с общото население от 1,39 милиарда, но въпреки това е безпрецедентно в историята на основаната през 1949 г. Китайска народна република, предава БТА.

Китайската политика на продължаването на рода само с едно дете, често критикувана заради жестокостта си, беше въведена през 70-те години. Сблъсквайки се със застаряване на населението, от 2016 г. Пекин разрешава на всички семейства да имат по две деца. Заради цената на образованието, здравеопазването и жилищата много двойки обаче решават да останат с едно дете или дори без деца.

В резултат броят на ражданията е намалял с 2,5 милиона за миналата година, казва И Фусян, а централните власти са очаквали 790 000 новородени повече. Според експерта общо за 2018 г. са родени около 10,31 милиона деца.

В същото време броят на починалите достигна 11,58 милиона, показват оценките на изследователя, който се базира на местни статистики. Миналата година бележи исторически поврат, ако става дума за броя на населението, смята И. Според него тенденцията може би е дори необратима, имайки предвид намаляването на броя на жените в детеродна възраст

"Китайското население отбеляза спад за пръв път от 1949 г., проблемът със застаряването се засили и динамиката на икономиката отслабна", подчертава И.

Китайското население в работоспособна възраст (16-59 години) е намаляло с близо 5,5 милиона души през 2017 г., за шеста поредна година, достигайки 902 милиона души (65 на сто от населението). По оценки на правителството броят на хората на 60 и повече години е бил 17,3 на сто от населението в края на 2017 г., но се очаква до 2050 г. броят им да достигне 35 на сто (487 милиона души).

още по темата
още от Свят
16
Неделя
Юни