нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Навални прави първи стъпки

Животоспасяващата операция по транспортирането на Навални в Берлин на 22 август. Снимка: Guliver/ Getty Images

С нов пост в Instagram Алексей Навални сподели как протича възстановяването му в берлинската клиника "Шарите". Трудността да използваш телефон, който е безполезен в ръцете ти или пък да си налееш вода, са дреболии в сравение с другото, отбелязва той.

Навални обяснявя, че съвсем доскоро не е  разпознавал хората и не е разбирал как да говори. Всяка сутрин при него идвал лекар с черна дъска и му поставял задача да напише каквато и да е дума. "Това ме доведе до отчаяние, защото макар и да разбирах в общи линии какво иска докторът, не знаех откъде да взема думите. В коя част на главата се появяват? Къде точно да намеря думата и как да направя така, че да означава нещо ? ", разказва руският опозиционер, подчертавайки, че всичко това му е непонятно. И тъй като не знаел дори как да изрази отчаянието си, просто мълчал.

Сега, на по-късен етап, вече има спомени за  тези първи стъпки на завърщането си към живота. Навални вече прави първи крачки и в буквалния смисъл като признава, че краката му треперят, докато изкачва стълби, но с огромен респект отдава дължимото на лекарите, които успели да го превърнат от „формално жив човек“ в човек, който „може бързо да прелисти Instagram“ и да се ориентира къде да поставя лайкове.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Давайте расскажу, как идёт мое восстановление. Это уже ясная дорога, хоть и неблизкая. Все текущие проблемы вроде того, что телефон в моих руках бесполезен, как камень, а налить себе водички превращается в целый аттракцион, - сущая ерунда. Объясню. Совсем недавно я не узнавал людей и не понимал, как разговаривать. Каждое утро ко мне приходил доктор и говорил: Алексей, я принёс доску, давайте придумаем, какое на ней написать слово. Это приводило меня в отчаяние, потому что хоть я уже и понимал в целом, что хочет доктор, но не понимал, где брать слова. В каком месте головы они возникают? Где найти слово и как сделать так, чтобы оно что-то означало? Все это было решительно непонятно. Впрочем, как выразить своё отчаяние, я тоже не знал и поэтому просто молчал. И это я еще описываю поздний этап, который сам помню. Сейчас я парень, у которого дрожат ноги, когда он идёт по лестнице, но зато он думает: «о, это ж лестница! По ней поднимаются. Пожалуй, надо поискать лифт». А раньше бы просто тупо стоял и смотрел. Так что много проблем ещё предстоит решить, но потрясающие врачи университетской Берлинской клиники «Шарите» решили главную. Они превратили меня из «технически живого человека» в того, кто имеет все шансы снова стать Высшей Формой Существа Современного Общества, - человеком, который умеет быстро листать инстаграм и без размышлений понимает, где ставить лайки.

A post shared by Алексей Навальный (@navalny) on Sep 19, 2020 at 2:09am PDT

Алексей Навални беше приет по спешност на 20 август в болница в Омск след като внезапно изпадна в тежка криза по време на полета от Томск до Москва. Два дни по-късно той бе транспортиран до берлинската болница "Шарите".

Впоследствие германското правителство направи официално изявление, позовавайки се на направени подробни изследвания, че Навални е бил отровен с вещество от групата на "Новичок". Заключенията на германските експерти бяха потвърдени от лаборатории в Швеция и Франция, паралелно с това Организацията за забрана на химически оръжия започна собствени експертизи по искане на Берлин. Русия заяви, че Берлин не е информирал Москва по официалните димпломатически канали за своите констатации. Преди два дни се появи и ново развитие по случая. Следи от токсичното вещество бяха открити по бутилка с минерална вода, намерена в хотелската стая на руския опозиционер. Тя е била щателно претърсена от негови съмишленици час след като му е призляло. 
Клиниката "Шарите", съобщи на 7 септември, че състоянието на блогъра се е подобрило и той е изведен от кома. По-късно самият Навални публикува в Instagram първата си снимка от болничната стая, заобиколен от семейството си.

още по темата
още от Свят