Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Назначиха разузнавача, водил разследването "Скрипал", за шеф на МИ-5

Снимка: Guliver / Getty images

Великобритания назначи днес Кен Маккалъм, разузнавач от кариерата, ръководил разследването за опита за убийство на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал, за нов ръководител на контраразузнавателната си служба МИ-5, предаде Ройтерс.

Маккалъм, който има 25-годишен стаж в МИ-5, изкарва първото си десетилетие в службата с фокус върху Северна Ирландия, но впоследствие започва да се бори с радикалните ислямисти, основно в сферата на киберсигурността и гарантирането на сигурността на летните олимпийски игри в Лондон през 2012 г.

В навечерието и по време на самата Олимпиада в Лондон през 2012 г. той ръководи всички контратерористични разследвания и всички мерки за управление на риска, посочва МИ-5.

Впоследствие през 2018 г., след като бившият руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити отровени с разработен по съветско време нервнопаралитичен газ, Маккалъм бе начело на екипа на контраразузнавателната служба, започнал разследването на опита за убийство.

Великобритания обвини Русия за атаката, при която загина случайно британски гражданин. Москва отрече да има каквато и да било роля, но западните сили изгониха десетки руски разузнавачи, работещи под дипломатическо прикритие.

Маккалъм ще наследи на поста Андрю Паркър, който се оттегля през април.

МИ-5, служба, създадена през 1909 г. за противодействие на германския шпионаж в навечерието на Първата световна война, има за задача да пази националната сигурност на Великобритания. Основната й работа в момента е да се бори с международния тероризъм, макар че е и контраразузнавателна служба, отбелязва Ройтерс.

 

още по темата
още от Свят