нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Нидерландец случайно хакнал профила на Тръмп в Twitter

Getty Images

Официалният профил на Доналд Тръмп в Twitter е бил хакнат миналата седмица от нидерландски изследовател, който случайно отгатнал паролата на американския президент: “maga2020!”.

Експертът по сигурност Виктор Гевърс е получил достъп до директните съобщения на държавния глава, могъл е да публикува от негово име, както и да прави промени в профила, съобщи вестник De Volkskrant, цитиран от „Гардиън“. Според изданието мъжът, който е успял да влезе в акаунта на Тръмп и през 2016 г. с паролата “yourefired” („уволнен си“), налучкал правилната комбинация от петия път. Абревиатурата MAGA идва от лозунга в кампанията на президента Make America Great Again („Да направим Америка велика отново“).

„Очаквах да бъда блокиран след четири неуспешни опита или поне да бъда помолен да предоставя допълнителна информация“, разказва Гевърс.

От социалната мрежа отрекоха твърденията му. „Не сме видели доказателства в подкрепа на това твърдение, включително от статията, публикувана в Нидерландия. Проактивно внедрихме мерки за сигурност в акаунтите за определена група високопоставени, свързани с изборите акаунти в Twitter в САЩ, включително федерални клонове на правителството“, заяви говорител.

Гевърс обаче сподели, че лекотата, с която е получил достъп, предполага, че Тръмп не използва базови мерки за сигурност, каквато е верификацията от две стъпки. Шокиран, че изведнъж има достъп до 87 млн. потребители, колкото са последователите на президента, той нидерландецът решава да сигнализира. „Той се опитва да предупреди другите. Предизборния екип на Тръмп, семейството му. Изпраща съобщения чрез Twitter с молба някой да постави факта за незащитения акаунт на вниманието на Тръмп. отбелязва ЦРУ, Белия дом, ФБР и самия Twitter. Няма отговор“ пишат от вестника.

още от Свят