Нов почин в Холандия - семейства се изхранват от колективни ферми

Нов почин в Холандия - семейства се изхранват от колективни ферми

Нов почин в Холандия - семейства се изхранват от колективни ферми

 Да бъдеш собственик на местната ферма, да избираш сам какво да се произвежда там и да се метнеш на колелото, за да отидеш да си напълниш кошницата с необходимите продукти - такова стопанство от нов тип беше създадено в Холандия с идеята да отвърне на предизвикателствата на глобалното затопляне, информира Франс прес.
На пръв поглед всичко изглежда традиционно: на 2,6 км от Бокстел, селище с около 30 000 жители в южната част на страната, могат да се видят ниви, парници, домашни птици, прасета, крави, а сред тях - зелена сглобяема къща, където се помещават офисът и кухнята на фермера.
Стопанството обаче не му принадлежи, собственици са 200 семейства от Бокстел, в провинция Северен Брабант. Това е уникална колективна ферма в Холандия, създадена през 2016 година от 42-годишния агроинженер Герт ван дер Вер. 
"Нещо трябва коренно да се промени в нашата производствена система и начина ни на хранене, за да не се наводним" обяснява той. Една четвърт от страната му е под морското равнище и затова тя е особено уязвима към глобалното затопляне и очакваното повишаване на морските води.
А едва ли има по-добър начин да се намали въглеродният отпечатък от това да се консумира местното производство и да се намали разхищението на храни, като се наеме фермер, отглеждащ предпочитаните от местните жители реколти и животни. 
Всяко домакинство е инвестирало 2000 евро, за да се купят двайсетина хектара селскостопански земи около фермата. Сега там се отглеждат 15 крави, 20 прасета, 250 кокошки носачки и 250 кокошки за месото им. Има и овощна градина, ниви и парници с двайсетина вида зеленчуци. 
Веднъж седмично потребителите, които са и собственици и мениджъри, идват да се заредят с провизии, повечето с велосипеди, като плащат еднократна такса от 11 евро на човек.
Продуктите от фермата представляват 60 процента от храната на тези 200 семейства или общо около 500 души.
Това е революционен модел на колективна ферма в Холандия, която се е превърнала в царство на интензивното земеделие. В момента малката страна е вторият световен износител на селскостопанска и хранително-вкусова продукция след Съединените щати.
Интензивното земеделие обаче е една от причините за климатичните промени и е пряко изложено на техния ефект. Затова страната започва да преосмисля начина си на производство.
Фермата в Бокстел позволява да се намалят парниковите емисии от складирането, преработката, опаковането и транспорта на хранителните продукти. Намалява се и разхищението на храни, което по данни на ООН достига 25-30 на сто от годишното производство, което е в основата на 8 процента от общите парникови газове.
Правителството насърчава прехода към кръгово земеделие, при което оборските торове и хранителните отпадъци се използват отново. За финансиране на тази цел Хага е отпуснала 135 милиона евро.
В колективната ферма в Бокстел животните участват активно във фермерската работа: кокошките се разхождат свободно сред овощните дървета, ровят и наторяват почвата, кълват зрънца и намаляват прекомерното разпространение на плевелите.
Съвместно с университета в Айндховен, Ван дер Вер разработва проект за дрон за наблюдение отвисоко на реколтите и състоянието на почвата, както и робот, който да различава узрелите плодове и да ги бере.
Сега предстои откриването на втора такава колективна ферма в централната част на страната. Ван дер Вер прогнозира, че в близките години ще бъдат открити още стотици такива стопанства. Той е убеден, че когато те станат 35 000, ще бъде възможно да се изхранват 17-те милиона жители на страната с плодове, зеленчуци и месо. А това ще става, като се използва по-малко от една трета от незастроените земи в Холандия.

Източник: БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ