нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ОАЕ променя работната седмица и удължава уикенда

Getty Images

Обединените арабски емирства съкращават работната седмица с половин ден от новата година. Мярката се отнася за държавните служители, които вече ще се радват на по-дълъг уикенд и свободни следобеди.

Работното време от понеделник до четвъртък ще е от 7:30 ч. до 15:30 ч., а в петък ще се работи едва 4 часа и половина, от 7:30 ч. до обяд, съобщават от информационната агенция на ОАЕ.

В допълнение служителите от 1 януари 2022 г. ще имат възможност да работят от вкъщи по желание, което означава, че ще имат право да се явяват в офисите само 4 дена в седмицата. Петъчните молитви, почитани широко от мюсюлманския свят, ще започват в 13:15 ч., малко повече от час след края на работния ден.

Това е първата страна, която предприема подобен подход по отношение на администрацията си. ОАЕ се надява по-дългите уикенди да повлияят положително на продуктивността на хората.

Промяната е предложена от Федералната служба за правителствени човешки ресурси след анализ и проучвания доколко е осъществим този модел на работа и как би се отразил на икономиката, социалните и семейните взаимоотношения, както и цялостното благосъстояние на хората.

Възможно е частният сектор да последва примера на държавата и също да въведе промени. От „Ал Джазира“ припомнят, че това се е случило през 2006 г., когато ОАЕ въвежда работна седмица от събота до сряда.

В момента в страната от Персийския залив уикендът се формира от дните петък и събота. Промяната е знак за адаптация към модела на западния свят. От информационната агенция на ОАЕ посочват, че финансовият сектор ще се приведе в по-голямо съответствие с глобалната търговия в реално време и базираните на комуникации трансакции, като тези, свързани със световните фондови пазари, банки и други финансови институции.

още от Свят