нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Отбелязваме 30 години от падането на Берлинската стена

Снимка: Guliver / Getty images

Днес светът отбелязва 30 години от падането Берлинската стена. Бетонната преграда, вдигната през 1961-ва г. се превръща в символ на Студената война и разделена Европа.

На 9 ноември 1989 г. министър-председателят на Правителството на Източна Германия Гюнтер Шабовски обявява отмяната на ограниченията за излизане от Германската демократична република.

По време на продължилото 28 години разделение на германската столица едва 5 000 души успяват да избягат в Западна Германия, като за 200 други опитът за бягство завършва с фатален край.

След съобщението на Шабовски тълпи от източногерманци нахлуват в Западен Берлин и започват да рушат стената. Фрагменти от стената днес могат да бъдат намерени по цял свят, като такъв е дарен на София през 2006 г. Той е изложен до Мемориала на жертвите на тоталитаризма.

По-голямата част от стената обаче остава в Берлин, като днес тя е популярна с множеството рисунки, създадени от най-различни артисти, най-известната от които може би е тази на целувката между „братска целувка“ между Леонид Брежнев и Ерих Хонекер.

Кулминацията на тържествата днес ще бъде в Берлин, като тази вечер пред Бранденбургската врата ще се състои грандиозен концерт, на който ще присъстват германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, канцлерът Ангела Меркел, както и президентите на Полша, Чехия, Словакия и Унгария.

още от Свят